Premiership
81

City preokretom savladao Everton, diskutabilan penal prelomio meč i pokrenuo rasprave

N. M.
Sporni detalj iz 62. minute utakmice (Foto: EPA-EFE)
Sporni detalj iz 62. minute utakmice (Foto: EPA-EFE)
Nogometaši Manchester Cityja večeras su na Goodison Parku slavili pobjedu protiv domaćeg Evertona u 19. kolu engleskog Premiershipa, a rezultat je bio 3:1.

Bio je bolji Manchester City od samog početka utakmice, ali u 29. minuti su Karamele iskoristile jednu od svojih rijetkih šansi i preko Jacka Harrisona povele s 1:0.

Nije u prvom poluvremenu tim Pepa Guardiole mogao da odgovori i uzvrati Evertonu, ali je u nastavku kreirao preokret.

Nakon osam minuta igre u drugom poluvremenu Phil Foden postiže jako lijep gol na asistenciju Bernarda Silve i poravnava na 1:1.

U 62. minuti Ake šutira i iz neposredne blizine u ruku pogađa Amadaoua Onanu, a sudija John Brooks nakon insistiranja igrača Cityja pokazuje na bijelu tačku.

Loptu je namjestio Julian Alvarez i pogodio za potpuni preokret Građana i vodstvo od 2:1. O dosuđenom penalu za City već uveliko traje rasprava fanova na društvenim mrežama, a sami procijenite je li sudija Brooks bio u pravu.

[TWITTER]1740124513118171464[/TWITTER]

Everton je preko Dominica Calver-Lewina u 75. minuti mogao do poravnanja, ali je napadač propustio kolosalnu priliku.

Konačnih 3:1 je četiri minute prije kraja utakmice postavio Bernardo Silva nakon greške Jordana Pickforda, golmana Evertona.

Nešto ranije je završena utakmica Chelseaja i Crystal Palacea na Stamford Bridgeu, a Plavci su slavili s 2:1 i pobjedonosni gol postigli iz jedanaesterca.

Vodio je prvo Chelsea golom Mihajla Mudrika iz 13. minute, da bi Palaceu poravnanje donio Michael Olise u sudijskoj nadoknadi prvog poluvremena.

Penal za Chelsea dosuđen je u 89. minuti i tada je pogotkom s bijele tačke Noni Madueke donio trijumf Plavcima.

City je s tri boda ostao dovoljno blizu vrha tabele s 37 bodova, što ga drži na četvrtom mjestu, dok je Chelsea ostao deseti s 25 bodova.

Rezultati i strijelci:

Everton - Manchester City 1:3 (Harrison 29' / Foden 53', Alvarez 62'p, Silva 86')

Chelsea - Crystal Palace 2:1 (Mudryk 13', Madueke 89'p / Olise 45+1')

Brentford - Wolves 1:4 (Wissa 16' / Lemina 13', Hwang 14, 28', Bellagarde 79')

Tabela: