Nevjerovatna situacija
114

City je sinoć protiv WBA zabio jedan od najčudnijih golova u VAR-eri nogometa

E. B.
Nevjerovatna scena sinoć se desila na susretu između West Bromwich Albiona i Manchester Cityja.

Igrala se 20. minuta susreta, City je vodio sa 1:0 i upućena je duga lopta prema Bernardu Silvi. On je primio i nakon pet sekundi ušao sa njom u kazneni prostor domaće ekipe.

U tom trenutku linijska sutkinja Sian Massey je podigla zastavicu, što nije vidio Silva. Svi igrači su stali, a Silva je dodao loptu Joau Cancelu.

Bek Cityja se, dok su svi na terenu stajali jer su vidjeli signalizaciju sutkinje, namjestio na udarac i nesmetano pogodio.

U tom trenutku sudija Chris Kavanagh je dosudio ofsajd i golman West Bromwicha se spremao da izvede indirektan udarac, no Kavanagh mu je rekao da se zaustavi dok se VAR ne oglasi.

Na opće iznenađenje domaćih igrača Kavanagh je pokazao na centar nakon što je VAR pregledom ustanovljeno da Silva u trenutku upućivanja lopte bio nekoliko centimetara u dozvoljenoj poziciji.

Iako je odluka VAR-a bila ispravna, mnogi su postavili pitanje da li je pogodak trebao biti priznat jer je Massey svojom signalizacijom direktno utjecala na igru jer su svi igrači izuzev Cancela stali.

Odgovor je da - jeste. Sudija Kavanagh je sačekao da se akcija završi i potom je podigao ruku i svirao ofsajd. Da je svirao ranije kada je Massey podigla zastavicu, a Cancelo potom postigao gol on ne bi važio jer se događaj desio nakon sudijskog zvižduka.

Igrači West Bromwicha su tako na teži način saznali da nije prekid igre dok glavni arbitar ne puhne u zviždaljku.