Nogomet
0

Ćiro Blažević za Klix.ba: Džeko mora shvatiti da se ne smije okrenuti protiv navijača

Piše: D. Brkić
Foto: D. Z./Klix.ba
Foto: D. Z./Klix.ba
Njegov radni dan je isprogramiran do u tančine. Iako polako zatvara osmu deceniju života i ide ka devetoj, Miroslav Ćiro Blažević je poletan kao na početku svoje karijere, u kojoj je trenirao 18 klubova i pet nacionalnih reprezentacija, te došao do trećeg mjesta na svijetu i do titule najboljeg trenera svijeta 1998. godine. U Tuzlu je stigao u januaru, a sa Slobodom ima samo jedan zadatak – povratak u Premijer ligu BiH.
Miroslav Ćiro Blažević u razgovoru sa novinarom portala Klix.ba (Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Miroslav Ćiro Blažević u razgovoru sa novinarom portala Klix.ba (Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)

Kakvi su Tuzlaci kao domaćini? Paze li Vas?

Na svakom ćošku ovog divnog grada osjećam ljubav, koja je uistinu recipročna, ali sam isuviše iskusan da ne bih znao da je riječ o jednoj hipoteci. Očekivanja naših pobornika su velika, a ma koliko zvučalo nespretno što ja to govorim, smatram kako je mojim dolaskom probuđen optimizam u gradu i klubu. Taj optimizam nosim na leđima, on me opterećuje, on me motivira, on mi ne da mira... Moj svaki minut posvećen je pripremi ekipe, stvaranju jednog stila i moram sa žaljenjem reći kako u tome za sada nisam uspio. Stvaranje stila je moja najveća preokupacija, jer imam dovoljan koncentrat talenta u ekipi, ali na meni je da sve to realiziramo i ispunimo ono zbog čega sam ovdje i došao.

Ima li nešto da Vam nedostaje u Tuzli? Supruga, djeca, unuci..?

Popularni Ćiro poziva na ujedinjenje bh. nogometa (Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Popularni Ćiro poziva na ujedinjenje bh. nogometa (Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)

J... ga, sine! Ja sam bez supruge 51 godinu. Oni su nazočni, ali sam ja bez njih. Srećom, shvatili su da je ovo moj život, a nedavno sam prvi put imao mjesec dana odmora i uvidio kako to nije za mene. Moram raditi, ovo je moj posao, a ispred mene i Slobode je jedan veliki izazov.

Nedavno je reprezentacija BiH igrala sa Egiptom. Poslije susreta u kojem su izabranici Safeta Sušića poraženi sa 0:2 bilo je mnogo "prljavog veša". Kakav je Vaš komentar?

J... ga, to je kod nas hendikep. Ni iz čega napravimo belaj. Jedno je sigurno, Safet Sušić nije zaslužio postojeću klimu u i oko reprezentacije. Razgovarao sam sa ljudima iz Saveza i nije tačno da su oni pasivni. Dino Begić je jedan vrsni predsjednik i uvjeren sam da će riješiti probleme. Bar sam takav dojam stekao iz dijaloga koji smo imali.

Sušić je rekao kako mu reprezentaciju neće sastavljati Spahić i Džeko. Da li vam se ikada nešto slično dogodilo u karijeri?

Ne! Pitaju me kako bih ja postupio u takvoj situaciji, a ja samo odgovaram kako ne bih dozvolio takvu situaciju. Sušić je bio kategoričan u svojim izjavama i smatram da ga trebaju podržati čelnici saveza. Očekujem da će se Sušić držati toga, jer u suprotnom našu će reprezentaciju zadesiti najveća opasnost, a ona se zove anarhija.

Blažević je prokomentarisao i slučaj Šimunić (Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Blažević je prokomentarisao i slučaj Šimunić (Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Ima li u cijeloj priči Sušićevih grešaka?

Sušić je gospodin. Umjeren čovjek i jako je bitno da čelnici saveza stanu iza njega. Ne želim govoriti o njegovom radu i principima. On mi je više pedagog nego diktator, a kada nisi diktator, sine moj, u ovom poslu te vrlo brzo zadese problemi.

Na udaru navijača bio je Edin Džeko. Opravdano ili ne?

Nogometni puk mora razumjeti Džeku i činjenicu da nije lako podnijeti promociju koju je on imao proteklih godina. Naš nogometni puk mora naći razumijevanja. Ali, i Džeko, boga mi, mora shvatiti da je publika najvažnija i da se ne smije okrenuti kontra publike. Publika koja mu je toliko aplaudirala ima pravo i da mu zviždi, ima pravo i da kaže "Ćiro, pederu".

Da li biste Vi u reprezentaciju, odnosno na Mundijal, vodili igrače koji nisu standardni u svojim ekipama?

Loše sam pozicioniran da bih o tome govorio, jer sam ja u reprezentaciju pozivao Aljošu Asanovića, koji je igrao samo kod mene, a ne i u klubu. No, to je izuzetak. Teško je igraču ući u takmičarsku formu ako ne igra i teško je od njega očekivati da će dati očekivani doprinos bez obzira na sve zasluge i ranije igre u reprezentaciji.

Teret koji nosi sa Slobodom ga motiviše (Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Teret koji nosi sa Slobodom ga motiviše (Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)

Kakav je vaš utisak o novajlijama u reprezentaciji?

Fenomenalan! U prvom poluvremenu protiv Egipta vidio sam mnogo svježe krvi, tri ili četiri igrača koja ne poznajem, ali koja su me oduševila i koja mi daju optimizam pred Mundijal. Ali, nama je potrebno jedinstvo, svi za jednog - jedan za sve i zato apelujem na ujedinjenje jer smo mi tako mali i ako uz to još nismo jedinstveni onda nemamo nikakve šanse. Ujedinimo se!

FIFA je potvrdila kaznu Josipu Šimuniću od deset utakmica neigranja. Vaš komentar?

Razočaran sam odlukom FIFA-e. Ali i Šimunić je žrtva našeg balkanskog mentaliteta. Pa, u FIFA-u je poslano na stotine pisama u kojima piše da je Šimunić ustaša. Kako će Šimunić biti ustaša kada mu je tetak partizan? Oni ne znaju šta je nogometna ekstaza. Sud oslobađa one koji ubiju u ekstazi, a Šimunić je bio u nogometnoj ekstazi. I ako hoćeš pošteno, "Za dom spremni" nije ustaški pozdrav. Ustaški je pozdrav "Za dom i poglavnika". Dakle, kazna je jedno sra...