Liga prvaka
0

Chelsea u odbranu titule prvaka Evrope kreće protiv Juventusa

Piše: D. B.
Chelsea
Chelsea
Večeras su na rasporedu utakmice prvog kola u novoj sezoni Lige prvaka u okviru grupa E, F, G, i H.

Utakmica koja privlači najviše pažnje je susret Chelseaja i Juventusa. Od susreta Bayerna i Valencije se također očekuje mnogo, kao i od utakmice u kojoj igraju Manchester United i Galatasaray.

Grupa E

Shakhtar - Nordsjaelland

Razočaran nastupom ekipe u prošlogodišnjoj Ligi prvaka, trener Shakhtara Mircea Lucescu želi popraviti greške i to pokazati u utakmici protiv Nordsjaellanda. Ukrajinci su prošle godine završili na posljednjem mjestu u grupi i sada sav bijes žele iskaliti na svom protivniku.

S druge strane, danska ekipa poručuje da je ponosna zbog nastupa u Ligi prvaka i svjesno prihvata ulogu autsajdera.

Chelsea - Juventus

Chelsea u bitku za odbranu titule kreće protiv talijanskog prvaka Juventusa na svom Stamford Bridgeu. Trener ekipe iz Londona Roberto di Matteo se nada da će njegov tim uspjeti u tome. Prošle godine je Chelsea okončao dugogodišnje čekanje na trofej Lige prvaka te napokon osvojio ovo takmičenje. No, ekipa ne želi živjeti od stare slave, nego postavlja nove ciljeve.

Juventus ima fantastičan niz bez poraza, ekipa je spoj iskustva i mladosti. Uvijek su težak protivnik, tako da Chelsea neće imati lagan zadatak.

Grupa F

Lille - Bate

U ekipi Lillea svi nestrpljivo čekaju utakmicu s Bateom iako se radi o opasnom protivniku. Lille je prošle godine završio na posljednjem mjestu u grupi, a ovog puta namjerava osvojiti jednu od pozicija koje garantuju prolaz dalje. Međutim, Bate nije naivan protivnik. Radi se o iskusnoj i kvalitetnoj ekipi. U ovom susretu bi moglo biti neizvjesno do samog kraja.

Bayern - Valencia

Trener Bayerna Jupp Heynckes je rekao da njegova ekipa dočekuje Valenciju puna samopuzdanja, dok je španska ekipa svoje neuspjehe u proteklim sezonama ostavila iza sebe i spremna je napraviti bolje rezultate. U njihov motiv ne treba sumnjati, stoga je realno očekivati dobru utakmicu.

Grupa G

Barcelona - Spartak

Uoči utakmice protiv Spartaka trener Katalonaca Tito Vilanova je istakao da Barcelona nikad nije izgubila protiv ekipe koju je vodio Unai Emery, aktuelni trener Spartaka, koji u okviru prvog kola Lige prvaka večeras gostuje na Camp Nou stadionu. Vilanova je rekao da i toj seriji jednom mora doći kraj. I sam Emery je poručio da želi postati jedan od malobrojnih trenera čija je ekipa utišala Barcelonine navijače. Koliko je realno da se Barca plaši protivnika kakav ja Spartak, prosudite sami.

Celtic - Benfica

Trener Celtica Neil Lennon je rekao da njegovi igrači žele afirmaciju u Ligi prvaka te da je Benfica idealan protivnik za to. S druge strane, Portugalci se već vide barem na drugom mjestu u grupi i poručuju da će pokvariti zabavu na Celtic Parku.

Grupa H

Manchester United - Galatasaray

Igrači Manchester Uniteda svu svoju snagu žele pokazati u utakmici protiv Galatasarayja. Menadžer Crvenih vragova Alex Ferguson je siguran da će njegova ekipa izbjeći greške koje su ih skupo koštale prošle godine.

Turska ekipa na Old Trafford stiže puna samopouzdanja nakon odličnog starta u domaćem prvenstvu. Trener Galatasaraya Fatih Terim je rekao da njegovi igrači moraju podići svoj nivo igre ukoliko žele bilo kakvu šansu za povoljan rezultat u Manchesteru.

Braga - Cluj

Ekipa Brage je svjesna važnosti utakmice protiv Cluja. Trener portugalske ekipe Jose Peseiro se nada da će njegov tim iskoristiti prednost domaćeg terena i upisati pobjedu, posebno zbog činjenice da sljedeće dvije utakmice igra protiv Galatasarayja i Manchester Uniteda. Cluj, koji u svom sastavu ima tri bivša igrača Brage i šest Portugalaca, neće položiti oružje.