Nogomet
48

Chelsea pomeo United te "The Special Oneu" priredio povratak za zaborav

Piše: O. T.
(Foto: EPA)
U derbiju 9. kola Premiershipa Chelsea je na svom Stamford Bridgeu rezultatom 4:0 ispratio bivšeg trenera Josea Mourinha i njegov klub Manchester United.

Povratak Josea Mourinha na Stamford Bridge bio je centralna tema prije okršaja Chelseaja i Manchester Uniteda. Kako će ga navijači dočekati, kako će se utakmica odvijati, ko će na kraju slaviti? Milion pitanja i još više sjećanja na vezu Mourinha i Chelseaja bili su uvertira za ovaj meč, ali kada se "The Special One" pojavio nije se mogla osjetiti drugačija atmosfera od uobičajene. Ništa posebno.

Zato je nakon 30 sekunde utakmice bilo jasno da utakmica neće biti obična. Alonso je poslao pas prema šesnaestercu, odbrana Manchester Uniteda izgledala kao siroče u metropoli, a sve je to iskoristio Pedro koji pogađa za 1:0. Bio je to najbrži gol u ovoj sezoni Premiershipa.

United se pokušao vratiti iz šoka preko Ibrahimovića koji je šutirao glavom nakon centaršuta Valencije, ali nije bio dovoljno precizan iako je imao "mismatch", jer je skakao protiv Azpilicuete.

Dok je sa tribina odjekivalo: "Dobit ćeš otkaz sutra", a meta je bio Josea Mourinho, na terenu je Chelsea apsolutno dominirao i već u 14. minuti mogao je do gola kada je Hazard šutirao pored gola.

So na Unitedovu ranu dodao je Cahill u 21. minuti kada je lopta nakon gužve poslije izvedenog kornera došla do njega, a on je pospremio iza De Gee. "Nisi više 'The Special One'", pjevali su navijači svom bivšem treneru Mourinhu.

Gosti su mogli "oživjeti" u 28. minuti kada Herrera šutira sa distance, a Courtois odbija loptu prema Lingaardu te potom brani i njegov udarac.

Nakon pola sata igre i dominacije Plavaca, United je sve više dolazio do posjeda i "pleo" mrežu oko šesnaesterca domaćeg tima. Ipak, do gola nije mogao i na odmor se otišlo uz vodstvo Chelseaja 2:0. Bitno je napomenuti da su igrači Uniteda tražili crveni karton za Davida Luiza koji je oštro startovao nad Fellainijem u 41. minuti, ali Brazilac je zaradio žuti karton.

Mourinho je na poluvremenu umjesto Fellainija ubacio Matu i pokušao ofanzivnijim pristupom uhvatiti rezultatski priključak. United jeste bolje otvorio drugo poluvrijeme, a jako dobru šansu imao je Lingaard u 58. minuti kada udarcem sa oko 20 metara tjera Courtoisa na intervenciju.

Nalete i nade Uniteda ugasio je Hazard nakon odličnog proigravanja Matića u 62. minuti susreta. Ako je i postojala kakva-takva nada za United, ona je ugašena osam minuta kasnije kada Kante pogađa za 4:0.

Do kraja meča nije bilo velikih uzbuđenja osim šanse Ibrahimovima u 81. minuti kada je njegov udarac odbranio Courtois, kao i šuta Roja u 93. miunuti kada se također istakao golman Plavaca.

Ovo je peti meč bez pobjede u posljednjih šest ligaških mečeva Manchester Uniteda, dok je Chelsea upisao treću vezanu pobjedu nakon dva uzastopna poraza.

Mourinho će povratak na Stamford Bridge pamtiti po tome što je tek drugi put u svojoj trenerskoj karijeri primio četiri gola u jednom meču engleskog Premiershipa. A to je mogao zamisliti samo u noćnim morama.

Tabela: