Nogomet
24

Chelsea pobijedio Tottenham i osvojio Capital One Cup

Piše: D. B.
(Foto: EPA)
Chelsea i Tottenham su danas odigrali finale Capital One Cupa na Wembleyju. Plavci su pobijedili rezultatom 2:0 i osvojili trofej.

Na današnjoj utakmici je prvu priliku imao Tottenham preko Eriksena, koji je iz slobodnog udarca sa 22 metra u 9. minuti pogodio prečku.

Chelsea je u 23. minuti mogao do vodstva, ali je udarac Hazarda izblokirala odbrana u šesnaestercu.

Igrala se 36. minuta kada se u novoj dobroj šansi za gol našao Eriksen, šutirao je u lijevi ugao Chelseajevog gola, no, njegov je udarac odbranio golman Plavaca Čech.

U 45. minuti utakmice Chelsea je u vodstvo doveo Terry. Primio je loptu u šesnaestercu i šutirao, a lopta je na putu do gola Tottenhama promijenila smijer i prevarila Llorisa, nakon čega je ekipa menadžera Josea Mourinha povela sa 1:0.

Čech je u drugoj minuti sudijske nadoknade prvog poluvremena odbranio snažan dalekometni udarac Cahilla.

Prvo poluvrijeme je završeno minimalnim vodstvom Chelseaja.

U nastavku utakmice je ponovo zaprijetio Chelsea preko Fabregasa, koji je šutirao iz dobre pozicije, a Lloris je sjajnom odbranom sačuvao svoju mrežu.

Plavci su u 56. minuti poveli sa 2:0 nakon udarca Coste. Lopta je pogodila Walkera, koji ju je skrenuo u svoju mrežu, pa mu je pripisan autogol.

Igrala se 64. minuta kada je Hazard uputio udarac ka golu Tottenhama, a lopta je prošla nekoliko centimetara pored desne stative. Potom je tri minute kasnije Hazard asistirao Fabregasu, čiji je udarac glavom bio neprecizan.

Prodor Kanea u šesnaesterac Chelseaja u 87. minuti zaustavila je odbrana, tako da opasnosti po Čecha nije bilo. Odbrana Plavaca je dobro intervenisala i dvije minute kasnije kada je zaustavila Soldada u pokušaju da asistira.

Do kraja utakmice se rezultat nije mijenjao, Chelsea je pobijedio Tottenham rezultatom 2:0 i tako osvojio Capital One Cup.