Mendy dolazi u London
66

Chelsea našao zamjenu za Kepu, stiže golman koji prima gol iz svakog četvrtog šuta

E. B.
Edouard Mendy (Foto: EPA-EFE)
Edouard Mendy (Foto: EPA-EFE)
Chelsea je našao zamjenu za golmana Kepu Arrizabalagu koji je protiv Liverpoola još jednom dokazao da je najslabija karika Plavaca.

Chelsea je dogovorio dolazak na Stamford Bridge golmana Rennesa Edouarda Mendyja koji bi u Londonu trebao biti sutra na ljekarskim pregledima.

Senegalski reprezentativac ima 28 godina i u Chelsea će doći za oko 25 miliona eura. S londonskim klubom će potpisati petogodišnji ugovor.

Navijači Chelseaja i nisu pretjerano zadovoljni ovim transferom. Iako im je drago što je menadžer Frank Lampard konačno shvatio da mora Kepu poslati na klupu, nisu impresionirani statistikom golmana visokog 197 centimetara.

Mendy je u dresu Rennesa prošle sezone odigrao 24 od mogućih 28 utakmica, te je primio 19 pogodaka. Devet puta je sačuvao svoju mrežu netaknutom uz procenat odbrana od 76,3 posto.

To znači da on prima gol iz svakog četvrtog šuta u ligi mnogo slabijoj od engleske.

No, i to je napredak u odnosu na Kepu kojem svaki drugi šut u okvir gola rezultira primljenim pogotkom (ima samo 53,5 posto uspješnih odbrana).

Velika boljka Senegalca je i igra nogom. On je prošle sezone kompletirao samo 70,1 posto pasova, dok s druge strane Kepa ima tačnost dodavanja od 79,7 posto.