Nakon istrage
16

Chelsea je godinama kršio pravila finansijskog fair-playja, UEFA im je izrekla novčanu kaznu

K. H.
Ilustracija
Ilustracija
Krovna kuća evropskog nogometa (UEFA) kaznila je Chelsea s 10 miliona eura zbog kršenja pravila finansijskog fair-playja, a koje datira još iz ere kada je čelnik kluba bio Roman Abramovič.

Iako je novi vlasnik kluba Todd Boehly odmah nakon kupovine Chelseaja kontaktirao UEFA-u kako bi se ova situacija riješila, ni to na kraju nije pomoglo i Krovna kuća evropskog nogometa ostala je pri svojim statovima i kaznila londonski klub.

Kako navode engleski mediji, kršenje pravila finansijskog fair-playja se odnosi na ne potpunih finansijskih izvještaja o radu kluba za period od 2012. do 2019. godine, a također, navodi se da su čelnici Chelseaja u tom periodu kršili i pravila o licenciranju.

UEFA je obavila istragu, utvrdila sve propuste koji su se desili, a onda izrekla kaznu u iznosu od 10 miliona eura. Iako su propusti vezani za bivše vlasnike kluba, Boehly i trenutni vlasnici će platiti ceh.

Chelsea u narednoj sezoni neće igrati nijednog evropsko takmičenje, nakon što su prošle sezone ostvarili ubjedljivo najlošiji rezultat u posljednjih 20 godina, a na klupu tima stigao je Argentinac Mauricio Pochettino.

Chelsea će do kraja priprema odigrati još dva prijateljska meča, prvi protiv Fulhama i nakon toga protiv Borussije Dortmund, a u prvom kolu nove sezone igrat će protiv Liverpoola na svom stadionu.