Nogomet
10

Bundesliga: Dva gola i asistencija Ibiševića u remiju Herthe, Spahićev HSV nemoćan protiv Bayernove mašinerije

Piše: E. B.
Foto: AFP
Foto: AFP
Današnjim utakmicama nastavljeno je peto kolo Bundeslige u kojem je briljirao naš reprezentativac Vedad Ibišević.

Hertha je u Frankfurtu remizirala sa Eintrachtom rezultatom 3:3 uz dva Ibiševićeva gola i jednu asistenciju. Vedad je načeo mrežu domaćina u 19. minuti kada je uspješno realizovao jedanaesterac. Domaćin je do poluvremena uspio preokrenuti rezultat. Jarsteinovu mrežu zatresli su Fabian u 39. i Meier u 45. minuti.

U drugom poluvremenu Hertha je zaigrala mnogo bolje, ali nije uspjela doći do četvrte pobjede u sezoni. Ibišević je na Essweinovu asistenciju pogodio u 58. minuti, a samo sedam minuta kasnije naš reprezentativac se revanširao Nijemcu za 3:2. Ipak, bod domaćinu donio je Hector u 90+2. minuti meča.

HSV su samo dvije minute dijelile od toga da postane prva ekipa koja je uspjela uzeti bod Bayernu ove sezone. Ancelottijeva mašinerija je dominirala u svom stilu, a mreža Renea Adlera se zatresla tek u 88. minuti. Jedan od najzaslužnijih za veliki otpor bavarcima je bio naš reprezentativac Emir Spahić koji je sa Johanom Djourouom činio nepremostiv bedem pred golom domaće ekipe.

Bayern je do te 88. minute uputio čak 16 šuteva ka Adlerovom golu, no povremeni njemački reprezentativac je bio siguran, a onda se iz junaka pretvorio u tragičara meča za samo nekoliko sekundi. Nakon njegove greške Bayern je odigrao brz kontranapad, Ribery je uputio prizemnu loptu kroz peterac domaćina, Spahić je zaboravio Kimmicha koji pogađa za pobjedu Bayerna od 1:0.

U ostalim susretima Gladbach je sa 2:0 savladao Ingolstadt golovima Stindla (42.) i Wendta (76.) minuti, Augsburg je Finnbogasonovim golom iz 47. minute savladao Darmstadt sa 1:0, a Bayer je slavio u Mainzu sa 3:2 hat-trickom Chicharita (32., 66. i 90+2. minuta). Golove za Mainz dali su Malli u 31. i Bell u 35. minuti.