Četiri gola Gomeza
0

Bundesliga: Bayern rekordno, Borussia (D) potvrdila krizu

Totalsport
Mario Gomez (Foto: AP)
Mario Gomez (Foto: AP)
Nogometaši Bayerna lakoćom su nadigrali Freiburg pobijedivši na svojoj Allianz Areni s uvjerljivih 7-0 u petom kolu njemačkog nogometnog prvenstva.

Potvrdili su Bavarci prvo mjesto na tabeli odigravši sedmi put u osam posljednjih bundesligaških nastupa utakmicu bez primljenog gola. Ovo je njihova rekordna pobjeda na Allianz Areni uz identičnu ostvarenu protiv Hannovera u aprilu prošle godine.

Četiri je gola za sastav Juppa Heynckesa postigao Mario Gomez, najbolji strijelac lige s osam golova. Svih osam postigao je u posljednjim trima bundesligaškim kolima, s time da je u prošlom, pri 3-0 gostujućoj pobjedi kod Kaiserslauterna, postigao hat-trick.

Drugi je put u karijeri postigao četiri gola na utakmici, a prvi put u Bayernu. Posljednji je put u redovima bavarske ekipe isto postignuće za nogom pošlo Giovanneu Elberu 2002. godine.

Dva je pogotka, uz jednu asistenciju Gomezu, dodao Franck Ribery, dok je sedmi pogodak, za konačnih 7-0, bio djelo Nilsa Petersena. Ovoljetno pojačanje kluba iz Energie Cottbusa zabio je svoj premijerni pogodak za Bayern i premijerni pogodak u Bundesligi.

Sve je slabosti ponovno razotkrila dortmundska Borussia. Aktuelni su prvaci na domaćem travnjaku izgubili od berlinske Herthe s 2-1, s tim da su kod 0-0, odnosno kod 1-0 vodstva, gosti dvaput pogodili okvir gola. Za 1-0 postigao je Brazilac Raffael u 49. minuti, a na 2-0 povisio Niemeyer u 81. uguravši u mrežu odbijanac golmana Weidenfehlera nakon udarca glavom kapitena gostiju Andrea Mijatovića (odigrao 90 minuta). Lewandowski je u 88. minuti uspio postići samo utješni pogodak za domaćine.

Dortmunđani su upisali već drugi ovosezonski poraz, te prvi domaći u Bundesligi nakon 18 utakmica. Loša je to najava za Arsenalovo gostovanje na Signal Iduna Parku u utorak u otvarajućem dvoboju Lige prvaka.

Treba ipak reći da je Jürgen Klopp sastavio ekipu bez najveće zvijezde: suspendovanog 19-godišnjeg veznjaka Marija Götzea.

Uvjerljivo (3-0) je Stuttgart kao domaćin nadigrao Hannover, odnosno Hoffenheim (4-0) na gostovanju Mainz. Sastav iz Sinsheima došao je do treće ovosezonske pobjede na krilima holandskog krilnog napadača Ryana Babela koji je postigao dva pogotka. Salihovića nije bilo u sastavu Hoffenheima.

Fantastično drugo mjesto na tabeli i dalje drži Borussia iz Mönchengladbacha, koja je na svom stadionu pobijedila Kaiserslautern 1-0 krasnim volej-udarcem Venezuelca Juana Aranga u 58. minuti.

Bundesliga, 5. kolo:

Bayern – Freiburg 7-0 (Gomez 8, 52, 55, 71-11m, Ribery 26, 41, Petersen 90) Borussia (D) – Hertha 1-2 (Lewandoswski 88 / Raffael 49, Niemeyer 81) Mainz – Hoffenheim 0-4 (Firmino 16, Babel 45+1-11m, 74, Noveski 85)

Stuttgart – Hannover 3-0 (Okazaki 9, Kuzmanović 79, Tasci 86) Borussia (M) – Kaiserslautern 1-0 (Arango 58)

Redoslijed: 1. Bayern 12, 2. Borussia (M) 10, 3. Bayer 10, 4. Hoffenheim 9, 5. Schalke 9 (-1), 6. Werder 9 (-1)...