Nogomet
0

Buffon odlučio postati rekorder među "azzurrima"

Totalsport
Gianluigi Buffon (Foto: Arhiv/AFP)
Gianluigi Buffon (Foto: Arhiv/AFP)
Gianluigi Buffon, 34-godišnji golman Juventusa i dugogodišnji golman talijanske nogometne reprezentacije, odlučio je i dalje ostati na raspolaganju "azzurrima".

U zadnje se vrijeme šuškalo da bi Buffon uskoro mogao napustiti reprezentaciju, no on je ove sedmice, uoči novog kvalifikacijskog ciklusa (za Svjetsko prvenstvo u Brazilu 2014. godine), najavio suprotno.

"Uopće ne razmišljam o kraju karijere. Osjećam se sjajno, u svakom pogledu, a posebno u fizičkom. Imam namjeru i dalje braniti, pa tako i pokušati biti dio reprezentacije na Mundijalu 2014. godine. Motiva imam napretek", rekao je Buffon koji je s Italijom u zadnjih više od deset godina proživio sve.

Za reprezentaciju je Buffon debitovao daleke 1997. godine kao 19-godišnjak, a golman je s najvećim brojem nastupa za popularne "azzurre" u historijii. Prestigao je Dina Zoffa koji je imao 112 nastupa, dok ih Buffon trenutno ima 120.

S obzirom da, kako sam kaže, nastavlja reprezentativnu karijeru, Buffon bi trebao uskoro prestići i dvojicu nogometaša s najviše nastupa u talijanskom dresu - Fabija Cannavara (136) i Paola Maldinija (126).

"Bilo bi lijepo oboriti rekord, ali to mi nije primarni zadatak", rekao je Buffon.