Nogomet
65

Bruka i sramota: Blamaža za kraj nastupa U21 reprezentacije BiH u kvalifikacijama za Euro

Piše: E. B.
Mlada reprezentacija Bosne i Hercegovine završila je nastupe u kvalifikacijama za U21 Euro onako kako ih je i igrala u ovom ciklusu. Sramotno.

Engleska je u Walsallu slavila sa ubjedljivih 5:0 i tako sumirala svih osam utakmica koje su izabranici selektora Darka Nestorovića prikazali u ovom kvalifikacijskom ciklusu. Najgorem ciklusu ikada jedne reprezentacije Bosne i Hercegovine.

Inače, golove za Engleze, za koje nije igrala nijedna zvijezda, su postigli Swift (14'), Abraham (18', 68'), Onomah (49') i Watmore (62').

Zmajići su se izblamirali u svakom meču koji su odigrali završivši kvalifikacioni ciklus bez ijedne pobjede.

Tri neriješena rezultata (Engleska kući 0:0, Kazahstan u gostima 0:0 i Švicarska kući 0:0) i pet poraza su BiH zakovala na dno tabele grupe 9, a poređenja radi U21 Andora je zabilježila jednu pobjedu u ovim kvalifikacijama.

Bez pobjede uz BiH su Sjeverna Irska, Lihtenštajn, Armenija, San Marino i Farska Ostrva. Također, naša selekcija je dala samo dva gola. Manje su dali samo Lihtenštajn (0), San Marino (1) i Andora (1).

Selektor Nestorović se tokom čitavog ciklusa "gubio", veoma je upitan spisak igrača na koje je računao i kojima je davao šansu na mečevima, a posebno je alarmantno to što se bukvalno trudio otjerati golmana Karačića u selekciju Hrvatske.

Iako je nekadašnji golman Zrinjskog i statistički najbolji golman Premijer lige u prošloj sezoni, neopravdano guran u stranu zbog Kenana Pirića, izjavio kako neće odustati od dresa BiH, nije isključeno da zaigra za Hrvatsku nakon svega što mu je priredio Nestorović.

Vidjet ćemo da li će selektor Nestorović po povratku u Sarajevo donijeti jedinu ispravnu i moralnu odluku - podnijeti neopozivu ostavku i prihvatiti svu krivicu za brukanje u ovom kvalifikacionom ciklusu.