Velika tragedija
24

Broj poginulih ispred stadiona u Kamerunu porastao na osam, među stradalima i dijete

D. P.
Mjesto gdje se dogodio stampedo (Foto: Twitter)
Mjesto gdje se dogodio stampedo (Foto: Twitter)
Broj poginulih ispred stadiona u Kamerunu porastao je na osam, dok je više od 50 osoba povrijeđeno i prebačeno u bolnicu Messassi, udaljenu tri kilometra od stadiona Paul Biya u gradu Yaounde.
Utakmici Kameruna i Komora sinoć je prethodila velika tragedija pošto su navijači prilikom ulaska na stadion formirali stampedo koji je rezultirao stradanjem osam osoba.

Međutim, Kamerunci strahuju da bi ih moglo biti mnogo više jer je među povrijeđenima veliki broj onih koji su u kritičnom stanju, što je potvrdio guverner Naseri Paul Biya.

"Zabilježeno je osam smrtnih slučajeva, dvije žene i dva muškarca u tridesetima, jedno dijete i jedno tijelo koje je porodica odnijela sa sobom", saopćeno je iz državnog ministarstva zdravstva.

Nažalost, među teško povrijeđenima je i jedna beba koja je odmah prebačena u bolnicu u Yaoundeu. Prema prvim informacijama, njeno stanje je stabilno.

O tragediji su se oglasili i organizatori Afričkog kupa nacija u okviru kojeg se i odigrao meč Kameruna i Komora.

"Došlo je do gužve koja je rezultirala stampedom. Čekamo pouzdane informacije o broju stradalih u ovom tragičnom incidentu", naveli su organizatori.

Ono što je mnoge zaprepastilo jeste da su se scene dogodile neposredno prije početka utakmice Kupa nacija. Bez obzira na tragediju, meč se odigrao kao da se ništa nije dogodilo i Kamerun je slavio rezultatom 2:1 i prošao u četvrtfinale kontinentalnog takmičenja.