I Gruzija će zaigrati
129

Broj država koje se nikada nisu plasirale na Euro se smanjio, a BiH je ostala u društvu liliputanaca

E. B.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Nogometna reprezentacija Gruzije se sinoć plasirala prvi put na Evropsko prvenstvo u historiji, te se na taj način smanjio broj država koje nikada nisu učestvovale na završnom turniru najboljih selekcija na Starom kontinentu.

Gruzijci su u finalu baraža pobijedili Grčku rezultatom 4:2 nakon boljeg izvođenja jedanaesteraca, te su postali 36. reprezentacija koja će zaigrati na Euru.

To znači da je 19 selekcija nije nikada osjetilo slast igranja na Euru od njegovog osnivanja 1960. godine, a među njima je i Bosna i Hercegovina.

Uz našu državu, na Evropsko prvenstvo se nisu plasirali još samo selekcije Gibraltara, Andore, Farskih Ostrva, San Marina, Malte, Lihtenštajna, Luksemburga, Kipra, Moldavije, Kosova, Crne Gore, Bjelorusije, Estonije, Litvanije, Izraela, Armenije, Azerbejdžana i Kazahstana, mahom selekcije koje su nogometni liliputanci.

Države označene sivom bojom se nikada nisu plasirale na Euro
Države označene sivom bojom se nikada nisu plasirale na Euro

Uz nogometne velesile i redovnih učesnika Eura kroz historiju poput Njemačke, Francuske, Španije, Engleske, Italije, Hrvatske, Srbije, Nizozemske, Belgije, Danske, Portugala, Rusije, Švedske, Češke i Mađarske, na Euru su igrali i Albanija, Austrija, Bugarska, Finska, Grčka, Island, Latvija, Sjeverna Makedonija, Sjeverna Irska, Norveška, Poljska, Republika Irska, Rumunija, Škotska, Slovačka, Slovenija, Švicarska, Turska, Ukrajina, Vels, te od ovog ljeta i Gruzija.

Važno je istaći i da se od 2016. godine povećao broj učesnika na 24 selekcije, što je iskoristilo šest reprezentacija. Tako su 2016. svoje prve nastupe na Euru upisali Albanija, Island, Sjeverna Irska i Vels, a 2020. Finska i Sjeverna Makedonija.