Igraju u finalu engleskog Liga kupa
126

FOTO / Bradford, klub koji vrijedi 10.000 eura, traži nastup u Evropskoj ligi

Klix.ba
Ekipa Bradford Cityja, tima iz četvrte lige, igrat će u finalu engleskog Liga kupa. Iako su sinoć izgubili od Aston Ville rezultatom 2:1 u uzvratnoj utakmici polufinala, pobjeda u prvoj utakmici od 3:1 osigurala im je prolazak u finale i borbu za nastup u drugom po jačini evropskom klupskom takmičenju, Evropskoj ligi.
Foto: AFP
Foto: AFP
Igrači Bradforda koštaju nešto manje od 10.000 eura. Otkad su napustili prvi razred engleskog nogometa 2001. godine, dva puta su se suočili sa bankrotom. Novac zarađen u dosadašnjem dijelu takmičenja osigurao je čelnim ljudima ovog tima miran san, bar što se tiče novca i pokrivanja finansijskih obaveza prema igračima i radnicima u klubu.

Bradford je osnovan 1903. godine u istoimenom gradu, nekadašnjem međunarodnom tekstilnom centru koji su prozvali i glavnim gradom vune. Samo osam godina kasnije uspjeli su osvojiti svoj prvi i do sada jedini veliki trofej, FA Cup.

Međutim, godine koje su uslijedile, bile su veoma teške. Zbog teške finansijske situacije Bradford je nekoliko puta bio pred gašenjem. Novčani problemi su jedini razlog zbog kojeg se danas nalaze u četvrtoj ligi, gdje zauzimaju desetu poziciju. Oni su najgore plasiran bivši član Premiershipa ikada.

“Naši navijači su zajedno sa klubom prošli kroz veoma teška vremena. U posljednjih deset godina nisu imali baš neki razlog za veselje", kazao je trener Phil Parkinson.

Da sudbina ovog kluba bude još gora, njihov stadion Valley Parade zadesio je veliki požar 11. maja 1985. godine u kojem je 56 navijača smrtno stradalo, a 265 ozbiljno povrijeđeno.

Požar 1985. godine odnio je 56 života
Požar 1985. godine odnio je 56 života

Što se tiče evropskih takmičenja, Bradford je prije 13 godina igrao UEFA Intertoto cup. Njihov put završen je u polufinalu, gdje su u obje utakmice izgubili od Zenita iz Saint Petersburga. Prethodno su eliminisali holandski Waalwijk i litvanski Atlantas.

Ukoliko pogledamo neke zanimljive podatke, Bradford je najveću pobjedu od 11:1 zabilježio protiv Rotherham Uniteda 25. augusta 1928. godine. Najuvjerljiviji poraz nanio im je Manchester City u tadašnjoj drugoj ligi. Građani su pobijedili rezultatom 8:0.

Najviše gledatelja na jednoj domaćoj utakmici bilo je 11. marta 1911. godine. Tog dana, u utakmici protiv Burnleyja bilo je 39.146 navijača na stadionu Valley Parade. Ipak, najviše novca od prodaje karata na jednoj utakmici zaradili su 11. decembra prošle godine, kada su u utakmici protiv Arsenala u Liga kupu inkasirali 356.000 eura.

U julu 2000. Bradford je platio rekordan iznos za jednog igrača. Te godine su iz Leedsa kupili Davida Hopkina za skoro tri miliona eura. Des Hamilton će biti upamćen kao igrač kojeg su najskuplje prodali. Newcastle je Bradfordu platio 2,4 miliona eura za njegove usluge.

Da upotpune san i zauvijek uđu u historiju, igrači Bradforda imat će priliku 24. februara protiv Chelseaja ili Swanseaja na Wembleyju, na kojem su mnogi timovi osigurali svoje mjesto u nogometnoj historiji. Ako su do sada izbacili tri člana Premiershipa (Wigan, Arsenal i Aston Villu), zašto ne bi i četvrtog.

Da li će to uspjeti Bradfordu, ostaje da se vidi. Iskreno se nadamo da hoće.