Miralem Ramić iz Kalesije
1

FOTO+VIDEO / Bosansko nogometno čudo od djeteta očaralo klubove iz Evrope

Piše: J. Hadžiahmetović
Miralem u dresu zagrebačkog Dinama (Foto: Radio Feral)
Miralem Ramić, 12-godišnjak iz Kalesije, vratio se iz grčkog Soluna gdje je boravio u elitnom nogometnom kampu za talentovane mlade nogometaše.

Miralem Ramić, 12-godišnjak iz Kalesije, vratio se iz grčkog Soluna, gdje je boravio u elitnom nogometnom kampu za talentovane mlade nogometaše.

Ramić je jedan od najvećih nogometnih talenata u ovom dijelu Evrope. Potvrđuje to i činjenica da je još jednom pokazao svu svoju raskoš kada je riječ o najvažnijoj sporednoj stvari u životu. Čelni ljudi iz Arsenalovih omladinskih pogona ostali su bez riječi kada su vidjeli kako dječak iz Kalesije "igra lopte".

Tobdžije iz Londona u Evropi imaju pet elitnih nogometnih akademija, a prema tvrdnjama Stevea Morea, čelnog čovjeka Arsenala zaduženog za dovođenje i razvoj novih mladih igrača u akademijama, Miralem definitivno zaslužuje biti član jedne od njih. Potvrdio je ovo za portal Klix.ba trener Sulejman Sinanović koji prati Miralemov razvoj. Naš sagovornik kaže kako je i italijanski menadžer Alessio Zanini uključen u cijelu priču u vezi sa Miralemom.

"Onaj ko provede četiri godine u Arsenalovoj školi nogometa, ima 99 posto šanse da uspije. Najmanje što može igrati je druga liga Engleske ili Njemačke", kaže Sinanović.

Ramić je bio u početnom sastavu u utakmici između mladih talenata Arsenala i Iraklisa, koja se odigrala posljednjeg dana kampa u Solunu.

"U ovoj utakmici Miralem je još jednom pokazao svu svoju kreativnost i talent zbog kojeg ga prate mnogi klubovi. Samo dan nakon povratka iz Grčke, javio nam se Zanini, koji je boravio u Londonu, gdje su mu kazali kako imaju želju da Miralem postane punopravni član njihove četverogodišnje akademije u Solunu, koji je centar za jugoistočnu Evropu", kaže Sinanović.

Naš sagovornik tvrdi kako su dobili ponudu da Miralem Ramić krajem januara ili početkom februara preseli u Solun, gdje bi trebao nastaviti treninge.

"Zovu nas iz Dinama, Partizana, Red Bull Salzburga i mnogih drugih klubova. Svi žele Miralema u svojim omladinskim pogonima", pojašnjava naš sagovornik.

Za Miralemove roditelje Ramu i Šefiku odlazak njihovog sina u Grčku vjerovatno će biti težak rastanak ali, kako su kazali, podržavaju ga u svemu što on odluči.

U ovoj akademiji već se nalaze dva hrvatska vanserijska nogometna talenta, Vjekoslav i Marko.

"Bili smo u Milanu, Interu, Bergamu, Atalanti, Sieni, Red Bull Salzburgu... Miralem se nikada bolje nije osjećao", priča Sinanović.

Naš sagovornik kaže kako bi Arsenal u ovom trenutku bio najbolji odabir, jer tim iz Londona posjeduje sve potrebne uslove za razvoj mladih nogometaša. Početkom februara će biti poznato više informacija o tome koju omladinsku školu evropskih nogometnih velikana je Miralem odabrao.