Nogomet
469

Bordo tim slavio na Grbavici nakon pet godina, neredi navijača obilježili meč

Piše: Edin Isanović
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Završen je 144. prvenstveni vječiti derbi sarajevskih rivala - Željezničara i Sarajeva. Slavili su gosti rezultatom 2:1. Utakmicu su obilježili brojni prekidi pa je tako prvo poluvrijeme trajalo sat i 20 minuta.

Tim sa Koševa agresivno je krenuo ka golu Antolovića. U 5. minuti šutira Bilbija, ali lopta odlazi pored gola. Dvije minute poslije Okić nije bio precizan.

Igrao se 12. minut kada je Radovac napravio sjajan solo prodor, asistirao do Velkoskog koji pogađa za vodstvo Sarajeva. To je izazvalo erupciju oduševljenja kod pristalica Bordo tima.

I nakon vodstva izabranici Mehe Kodre nastavljaju napadati. Tako je Okić u 20.minuti u izglednoj prilici loše reagovao i šansa je otiša u nepovrat.

Samo tri minute poslije grešku nesigurnog Barića koristi Varea koji mu oduzima loptu, proigrava za Hasanovića koji glavom matira Bandovića za 1:1. Pogodak je pokrenuo slavlje navijača Željezničara.

Do 34.minute igralo se između dva šesnaesterca, a onda je došlo do koškanja na sjevernoj tribini gdje su bili smješteni navijači Bordo tima. Glavni sudija Bureković povukao je ekipe u svlačionicu dok se situacija nije smirila.

Nakon prekida domaći su bili bolji. Ipak, Memija i Bajić nisu bili precizni iz dobrih prilika. Treba istaći da je povrijeđenog Cimirota zamijenio nekadašnji bh. reprezentativac Berberović.

Benjamin Čolić je u 38.minuti nekorektno udario Okića laktom u licie, ali nije dobio žuti karton. Na drugoj strani nakon grubog starta Berberović je zaradio javnu opomenu.

Do kraja prvog dijela Velkoski propušta dvije prilike za goste, a Memija nije bio precizan za eventualno vodstvo domaćih. Ostalo je 1:1.

U nastavku Čolić opravdano dobija žuti karton nakon grubog starta. Pristalice tima sa Koševa prave bakljadu u 50.minuti što dovodi do novog prekida.Igrao se 52.minut kada je Tatomirović zaradio žuti karton.

Iz slobodnjaka Sadiković pogađa stativu. Izabranici Admira Adžema nastavljaju napadati. U 55.minuti udarac Bajića sjajano zaustavlja Bandović, a loptu sa gol crte izbija Puzigaća.

Radovca je u 60. minuti zamijenio Purić, a Velkoskog - Duljević.

Miloš Stojčev je u 67.minuti isporobao svoj šut iz slobodnog udarca, ali je Antolović bio oprezan.Purić je kasnije dobro pucao iz daljine nakon prodora. Lopta odlazi pored gola.

Incijativa gostiju isplatila se u narednom napadu kada Bordo tim dolazi u vodstvo. Odbijanac je u mrežu zakucao Duljević nakon greške odbrane Željezničara.

Nakon primljenog gola Adžem ubacuje u igru Turkovića umjesto Sadikovića, dok je Vareu zamijenio Bučan.

Igrao se 76.minut kada stopostotnu priliku nije iskoristio Duljević. krenuo je driblati Antolovića koji je bio uspješniji.

Zeljković je u 87. minuti šutirao, ali je izblokiran. Novu priliku propustio je Duljević u sudiskoj nadoknadi. Ostalo je 1:2.

Sarajevo je slavlo pobjedu u Dolinu ćupova nakon tačno pet godina. Istim rezultatom pobijedili su 2009. Sada su sarajevski rivali poravnati na tabeli sa po 26 bodova.