Wwin liga BiH
38

Borac se nakon nezapamćene sudijske lakrdije okitio titulom prvaka BiH

N. K.
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: E. M./Klix.ba)
Nogometaši Borca su prvaci Bosne i Hercegovine za sezonu 2023/24. Banjalučki tim je do titule došao kolo prije kraja prvenstva i to nakon neviđene sudijske lakrdije u utakmici 32. kola Wwin lige BiH u kojoj je Borac na domaćem terenu savladao Igman rezultatom 4:3.
Krenulo je danas dobro po Borac budući da je novi reprezentativac BiH Vuković doveo domaće u vodstvo na asistenciju Herrere.

Ipak, u završnici prvog poluvremena Igman je preokrenuo rezultat. Prvo je Mešinović pogodio na asistenciju Janketića, a onda je Ramić okrenuo rezultat nakon velike greške Šušića.

Drugo poluvrijeme krenulo je sudijskom lakrdijom glavnog sudije Aleksandra Njegomirovića iz Prnjavora koji je već u trećoj minuti nastavka dosudio penal za Borac. U duelu su bili Lukić i Dupovac, a napadač Borca je bez ikakvog kontakta pao pa je Njegomirović dosudio najstrožiju kaznu koju je realizovao Nišić.

Samo tri minute kasnije Igman je ponovo poveo. Hebibović je asistirao, a sjajno loptu u mrežu poslao Janketić. Ipak, dvije minute kasnije ponovo Borac poravnava rezultat. Herrera je odlično probio po lijevoj strani, a loptu u mrežu je poslao Hrelja.

Nova skandalozna odluka dogodila se u 58. minuti kada je Ramić postigao regularna pogodak za Igman, ali je pomoćni sudija vidio nepostojeći ofsajd koji je Njegomirović prihvatio i poništio gol.

Pet minuta kasnije Borac dolazi do preokreta uz novu skandaloznu odluku. Ovaj put je Kvržić bio u očitom ofsajdu, ali je zastavica pomoćnika ostala nepodignuta. Kvržić je potom matirao golmana, a ove sudijske odluke su samo vrhunac onoga što smo gledali cijele sezone i na šta su se brojni klubovi i sportski radnici žalili kada je u pitanju banjalučki Borac. Do kraja meča više nije bilo promjena pa je ostalo konačnih 4:3.

Borac na liderskoj poziciji sada ima nedostižnih pet bodova u odnosu na drugoplasirani Zrinjski uoči posljednje kola pa je moglo početi veliko slavlje. Igman je sezonu okončao na desetom mjestu i naredne godine će igrati u elitnom rangu bh. nogometa.

Rezultat i strijelci:

Borac - Igman 4:3 (Vuković 32', Nišić 48', Hrelja 54', Kvržić 64' - Mešinović 42', Ramić 43', Janketić 53')

Tabela: