Konferencijska liga
353

Borac ponovo poražen od Austrije za oproštaj od Evrope već na prvoj prepreci

K. H.
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: E. M./Klix.ba)
Nogometaši Borca ispali su iz Konferencijske lige nakon što su večeras na Gradskom stadionu u Banjoj Luci doživjeli poraz od Austrije iz Beča rezultatom 2:1 te s ukupnih 3:1 ispali iz ovog evropskog takmičenja
Već na samom startu utakmice, Borac je imao veliku šansu da dođe u vodstvo. Čelić je šutirao glavom s pet metara nakon ubacivanja Blagaića, ali je odlično intervenisao golman Austrije i spasio svoj tim. Uslijedio je nešto mirniji period igre, a onda novu šansu bilježimo u 26. minuti, prvu vrijednu spomena za Borac u ovom meču.

Blagaić je lijepo prošao po lijevoj strani i kada su svi očekivali ubačaj, odlučio se na udarac koji je bio loš te samim tim lagan plijen za golmana gostiju.

Nakon toga, Austrija je u jednom napadu imala tri šanse. Prvo je Ćetković odbranio nezgodan udarac Fischera. Golman Borca je intervenisao i koji sekund kasnije, a na kraju je Predragović spasio loptu na gol-liniji.

Odmah u narednom napadu, Borac je imao veliku šansu. Kvržić je silovito šutirao, ali je goste spasila prečka, pa se na poluvrijeme otišlo bez pogodaka.

Već na početku drugog poluvremena, erupcija na Gradskom stadionu u Banjoj Luci. Igrala se 49. minuta kada je Borac golom Corteza došao u vodstvo. Krvžić je šutirao s desne strane, lopta se odbila od jednog igrača gostiju, a Cortez je potom sjajno skočio i pogodio glavom.

Ipak, samo tri minute nakon toga, Austrija dolazi do poravnanja, što je bio gol koji je u potpunosti umrtvio sjaju atmosferu na stadionu. Bila je to dobra akcija gostiju, a nakon ubačaja s desne strane, Gruber je s nekoliko metara savladao nemoćnog Ćetkovića.

Borac je do novog vodstva mogao doći u 60. minuti, kada je Vranješ iz idealne pozicije katastrofalno šutirao desnom nogom, a kazna za taj promašaj stigla je nakon pet minuta kada je Austrija faktički osigurala prolazak dalje. Strijelac gola za preokret ekipe iz Austrije bio je Polster.

Nakon današnjeg poraza Željezničara od Neftcija te ispadanja Borca iz Evrope, kao i ranijeg ispadanja Sarajeva u 1. pretkolu, Zrinjski ostaje jedini bh. tim na evropskoj sceni i ekipa koja će braniti čast bh. nogometa.

Nogometaši Zrinjskog evropsku avanturu će nastaviti u 3. pretkolu Evropske lige gdje će igrati protiv islandskog Breidablika. Eventualni prolaz dalje značio bi i siguran plasman Mostaraca u Konferencijsku ligu, a čak i u slučaju eliminacije, Zrinjski bi igrao play-off za ulazak u grupe Konferencijske lige.

Rezultat i strijelci:

Borac - Austria 1:2 (Cortes 49' - Gruber 52', Polster 65')