Nogomet
137

Borac minimalno pobijedio Željezničar, Plavi poraženi nakon devet mjeseci

Piše: Edin Isanović
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Borac i Željezničar odmjerili su snage na gradskom stadionu u Banjoj Luci. Rezultat je na kraju bio 1:0 za domaće. Ovo je bio prvi poraz Plavih nakon 2. novembra 2014. godine kada su pognutih glava napustili Grbavicu u okršaju sa gradskim rivalom Sarajevom. Uspješnoj seriji došao je kraj u gradu na Vrbasu.

Ipak, gosti su dobro otvorili utakmicu. Zaprijetili su preko Stokića u 3. minuti, Ružić je odbranio. Dvije minute poslije Kokot je pokušao, ali je rezultat ostao nepromijenjen. Igrao se 13. minut kada su gosti izveli dobar napad. No, to im nije donijelo ništa konkretno. U 20. minuti svoj šut iz slobodnjaka je isprobao Blagojević. Nije bio precizan.

Borac igrao disciplinovano

Mladi tim Borca je dominirao u drugom dijelu prvog poluvremena. Igrali su dosta agresivno i disciplinovano. Nisu dozvoljavali nogometašima Željezničara da povežu nekoliko pasova. Oduzimali su lopte u duelima i prijetili kontranapadima. U 26. minuti Jović je pucao preko gola. Izabranici Vlade Jagodića nastavili su sa atacima prema golu tima sa Grbavice. Tako je u 33. minuti Petar Ilić napravio sjajan solo-prodor i prizemnim udarcem sa vrha šesnaesterca matirao je Antolovića za 1:0.

Tri minute poslije novi uzdasi na tribina. Koljić se našao u izglednoj prilici. Dobro šutira, ali čuvar mreže gostiju izbija loptu u korner.

Riad Bajić u 41. minuti isprobava svoj udarac. Ružić je na oprezu. Posljednju šansu u prvih 45 minuta imao je Predragović koji sa nekih 20-tak metara šutira preko gola. Minimalnim vodstvom domaćih otišlo se na odmor. Treba istaći da je u prvom dijelu bilo nekoliko koškanja između igrača na terenu zbog grubih startova. Žestoku borbu vodili su Memija i Jović.

Stativa Đelmića, Predragović neprecizan sa pet metara

Milomir Odović, strateg Plavih je na poluvremenu napravio dvije izmjene. Stokića je zamijenio Hadžiahmetović, a Kokota – Beganović.

Aleksandar Subić u 52.minuti pravi izvanredan solo-prodor, ulazi u šesnaesterac i šutira. Loptu u korner izbija Antolović. Publika na stadionu aplaudirala je nogometašu Borca. U narednom napadu Hadžiahmetović šutira, ali je izblokiran. Igrao se 56.minut kada je Đelmić sa distance pucao. Lopta odlazi nekoliko centimetara pored desne stative.

U 60. minuti Jović pokušava iz slobodnjaka. Nije bio precizan. Prethodno je prekršaj za žuti karton napravio Bogdanović.

Gosti pokušavaju doći do poravnanja Tako Đelmić odlično šutira u 72. minuti, ali je lopta završila na stativi. Tri minute poslije Bajić traži jedanaesterac, sudija Jakupović pokazuje da se igra nastavi.

Izvanrednu priliku domaći imaju u 78.minuti. Jović je probio po lijevoj strani, uputio oštar centaršut, a Predragović glavom sa pet metara prebacuje gol. U 80. minuti Đelmića mijenja Tiago. Prvu izmjenu izvršio je i Vlado Jagodić. Strijelca pogotka Ilića zamijenio je Savanović.

Do kraja utakmice favorizovani Željezničar pokušavao je doći do remija. No, ostalo je 1:0. Sve sugeriše da su evropske utakmice ostavile traga, jer su gostujući igrači djelovali umorno. Velika pobjeda mladog tima Borca. Tradicija da nikada ova dva tima nisu odigrali neriješeno u bh. ligi ponovo je nastavljena.