Nogomet
0

Bolić: Nadam se da će Hajrović uspjeti u Galatasarayju

Piše: J. H.
Izet Hajrović (Foto: Anadolija
Izet Hajrović (Foto: Anadolija
Bh. reprezentativac Izet Hajrović od danas je i zvanično nogometaš turskog velikana Galatasarayja u kojem su prije njega igrali proslavljeni bh. nogometaši Tarik Hodžić, Mersad Kovačević, Elvir Bolić, Elvir Baljić i Zvjezdan Misimović.

Ovaj transfer Hajrovića koji je danas uspješno obavio ljekarske preglede u Istanbulu mnoge je iznenadio. U sjeni nekih drugih mogućih transfera bh. reprezentativaca, heroj iz Žiline je već sada napravio potez sezone.

Prvi bh. igrač koji je zaigrao u dresu Lavova je Tarik Hodžić. U dresu najtrofejnijeg turskog kluba, ovaj 62-godišnji Sarajlija igrao je tri sezone. Nakon njega, u sezoni 1986/87. u Galatu je iz Bešiktaša stigao Tuzlak Mersad Kovačević.

Koloniju bh. internacionalaca u turskom klubu nastavio je Elvir Bolić. Kako kaže bivši napadač reprezentacije BiH, transfer Hajrovića u slavni turski klub ga je pomalo iznenadio.

"Gledaju transfere koje su radili do sada, Galatasaray je do sada dovodio zvučnija imena i iskusnije igrače. Međutim, ovo što su sada napravili je pravi potez, odlična stvar za klub i za našeg Hajrovića koji će imati priliku igrati u velikom klubu. Nadam se da će ispuniti velika očekivanja", kaže Bolić za Klix.ba.

On vjeruje da će Roberto Mancini pružiti priliku Hajroviću da se dokaže.

"Sada je stvar na Izetu da se dokaže na pripremama i da izbori mjesto standardnog prvotimca. Nerealno je to odmah očekivati jer je pred Hajrovićem jedan period adaptacije, došao je u drugu zemlju gdje se igra drugačiji nogomet. Nadam se da će vrlo brzo to prebroditi i početi igrati što bi bilo veoma bitno za našu reprezentaciju uoči Svjetskog prvenstva", dodaje Bolić prisjećajući se ratnih godina i odlaska u Tursku.

"Vrlo dobro sam počeo, igrao sam veznog igrača. Trener je insistirao da igram u napadu za šta ja nisam bio spreman. Odigrao sam nekoliko dobrih partija, ali nisam igrao koliko sam želio te sam odlučio otići. Nadam se da Hajrović neće biti u takvoj situaciji, da će uspjeti zbog sebe i reprezentacije", dodaje naš sagovornik.

Nakon Bolića, u Galatu je u sezoni 2002/03. prešao i Elvir Baljić koji će na Ali Sami Yenu ostati naredne dvije godine.

Zvjezdan Misimović je također imao priliku igrati za Galatasaray. Popularni Miske je iz Wolfsburga stigao u Tursku krajem augusta 201. godine potpisavši četverogodišnji ugovor. No, tadašnji trener Gheorghe Hagi ubrzo ga je prekomandovao u rezervni sastav. Već u martu popularni Miske je napustio Istanbul i otišao u moskovski Dynamo.