Nogomet
258

Blatter uručio priznanje ILH-a reprezentaciji BiH: Nogometaši ujedinjuju ljude

Piše: D. B.
Foto: F. K./Klix.ba
Safet Sušić i Emir Spahić (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
"Reprezentativci BiH ujedinjuju ljude i najbolji su ambasadori vaše zemlje", poručio je predsjednik Svjetske nogometne federacije (FIFA) Sepp Blatter, koji je danas u sali Unitic centra u Sarajevu Zmajevima i selektoru Safetu Sušiću uručio priznanje Internacionalne lige humanista.

Zlatnu povelju sporta i kulture mira "Juan Antonio Samaranch" u ime reprezentativaca i selektora Sušića primio je Elvedin Begić, predsjednik Nogometnog saveza BiH.

On je zahvalio na dodijeljenom priznanju i naglasio da je ova odluka velika stvar.

"Drago mi je da je ILH prepoznala da Savez i reprezentacija promovišu mir i zajedništvo. Posebna je čast nagradu primiti od Blattera. Ovo priznanje je obaveza da u budućnosti trasiramo put mladih ka zajedništvu i promociji BiH", rekao je Begić.

Predsjednik FIFA-e je kazao da mu je čast biti u Sarajevu danas, kada ILH dodjeljuje priznanje i odaje počast nacionalnom timu BiH.

"Zbog toga sam veoma ponosan i sretan", naglasio je Blatter te dodao:

"Nogomet se zasniva na poštovanju, fair-playju i disciplini, baš kao i humanost. Smatram da je ispravna odluka da reprezentacija BiH postane ambasador ILH-a, jer upravo nogometaši ujedinjuju ljude i najbolji su ambasadori dok nose državne boje, pjevaju državnu himnu i igraju za svoju zemlju", istaknuo je Blatter podsjetivši na poruku Nelsona Mandele s otvaranja Svjetskog prvenstva u Južnoafričkoj Republici 2010. - "Slavimo humanost".

Blatter je kapitenu reprezentacije Emiru Spahiću i selektoru Sušiću uručio posebna priznanja FIFA-e.

Zlatna povelja "Linus Pauling", sa Plaketom i Zlatnom značkom Internacionalne lige humanista, danas je dodijeljena i dr. Kenanu Crnkiću, docentu na katedri za menadžment i organizaciju Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

On je čestitao reprezentaciji BiH i Sušiću jer podižu mostove mira i pomažu u izgradnji zemlje, te dodao da svi zajednički trebamo iskoristiti naše potencijale za razvoj zemlje.

Predsjednik Stalnog komiteta Internacionalne lige humanista (ILH), Stjepan Mesić, nije bio prisutan, a njegovo pismo je pročitao Begić. U njemu je Mesić čestitao reprezentaciji BiH i selektoru Sušiću te poželio sreću u predstojeće dvije utakmice, kao i plasman na SP u Brazil.