Nogomet
5

Blatter: Umoran sam od okrivljivanja

Klix.ba
Sepp Blatter (Foto: EPA)
Sepp Blatter (Foto: EPA)
Predsjednik Međunarodne nogometne federacije (FIFA) Sepp Blatter požalio se u intervjuu da je umoran zbog prebacivanja krivice na njega za stvari koje ne može kontrolisati.

Kako je u razgovoru za Welt am Sonntag kazao čovjek koji se na čelu svjetske nogometne federacije nalazi već 17 godina, politički pritisci francuske i njemačke vlade na njihove saveze bili su razlog zbog kojeg je Svjetski kup 2022. dodijeljen Kataru.

Ovaj 79-godišnjak je njemačkom listu priznao da su 2010. godine, prije proglašenja domaćina SP-a, francuski predsjednik Nicolas Sarkozy i njegov njemački kolega Christian Wulff imali dvije "intervencije".

"Oni koji su donijeli tu odluku sada treba da preuzmu odgovornost", Blatterov je stav o dodjeljivanju domaćinstva Kataru. "Ja radim po principu liderstva. Ako većina u komitetu želi da se SP održi u Kataru, onda ja to moram prihvatiti".

Prvi čovjek FIFA-e odbacuje bilo kakvu odgovornost za smrti imigranata radnika u Kataru i zadržava ponosan stav uprkos skandalima koji su zahvatili organizaciju na čijem je čelu.

"Je li FIFA odgovorna za sve što se dešava u nogometu, pa i ono što se dogodi u nekom selu negdje na svijetu?", pitao je Blatter. "Svi se boje, naprimjer smrti, ali kad je u pitanju moj rad u FIFA-i, nemam se čega plašiti. Ono čega se bojim je da žele uništiti FIFA-u i posao koji sam pomogao da se uradi".