Kontroverzna izjava
106

Bivši reprezentativac Hrvatske uporedio Srbe s Hamasom: Izrael doživljava isto što i mi 1991. godine

S. G.
Đovani Roso u dresu Hrvatske / Foto: HNS
Đovani Roso u dresu Hrvatske / Foto: HNS
Bivši hrvatski nogometni reprezentativac Giovanni Rosso u jednom je intervjuu govorio o ratu u Izraelu koje je uporedio s dešavanjima u Hrvatskoj 1991. godine.
On je u intervjuu za Jutarnji list opisao kakva je trenutno situacija u Izraelu nakon čega je čitavu situaciju uporedio sa ratom 1991. godine, gdje je faktički Hamas uporedio sa Srbima.

"Zemlja je do prije mjesec dana bila podijeljena između desničara koji su snažno podržavali Netanyahua i drugih demonstranata na ulicama koji su bili protiv njegovog pokušaja da reformiše pravosudni sistem, nije bilo mjesta za kompromis. To me podsjeća na naš rat 1991. godine, kada su nas Srbi napali, sve razlike su nestale i jedino je bilo važno odbraniti zemlju i dobiti rat. Izrael će sigurno pobijediti u ovom ratu", govori Rosso.

Očekivano, ova njegova izjava u Srbiji dočekana je s nezadovoljstvom i osudama.

Kaže kako je za 10-ak dana da krene na služenje vojnog roka, a onda se sve preko noći promijenilo.

"U subotu ujutro sam se probudio sa milion poruka na svom mobilnom telefonu. Onda sam uključio TV i shvatio sve. U Izraelu sam već 26 godina i vjerujte mi, ovo se nikada ranije nije dogodilo. Moj dnevni raspored je bio uredno organizovan, idem u klub Maccabi Haifa, radim dnevne zadatke, idem na teren. A onda rutinu prekidaju scene iz horor filmova. Kako je to moglo da se dogodi? Mora da je bilo ogromnih propusta u vojno-obavještajnoj zajednici, ali to su stvari koje treba analizirati. O njima će vam pričati neke velike i mudre glave", rekao je.

Giovanni Rosso je rođen u Splitu 1972. godine. Za hrvatsku reprezentaciju je odigrao 19 službenih utakmica, a uspio se i jednom upisati u listu strijelaca.

Tokom svoje nogometne karijere nastupao je za Hajduk, NK Zagreb, te za izraelske timove Maccabi Haifu, Hapoel Haifu, Maccabi Tel Aviv, Beitar Jerusalem i Hapoel Beer Shevu.