Skandalozno
178

Bivši premijerligaš iskoristio fotografiju zločinca Arkana za najavu gostovanja u Bijeljini

H. H.
Foto: FK Laktaši / montaža
Foto: FK Laktaši / montaža
Nekadašnji premijerligaš FK Laktaši montiranom fotografijom ratnog zločinca Željka Ražnatovića Arkana na zvančinoj klupskoj stranici najavio je gostovanje protiv Radnika u Bijeljini u okviru 15. kola Prve lige RS.

Uz opis "Ofanziva na Bijeljinu" iskoristili su poznatu fotografiju tzv. "Arkanovih tigrova" tokom zločinačkog pira u Bijeljini.

Na originalnoj fotografiji ratni fotograf Ron Haviv zabilježio je kako zločinac Arkan s puškom u jednoj i tigrom u drugoj ruci stoji ispred svojih "Tigrova", koji su na tenku.

U FK Laktaši iskoristili su tu fotografiju i umjesto Arkanove glave montirali su svog kapitena Borisa Ostojića, te još trojice nogometaša ovog tima, a objavu su podijelili i na Facebooku, te su je nakadno izbrisali kada je ovaj nezapamćen skandal privukao pažnju medija.

Objava koja je naknadno izbrisana sa Facebook stranice FK Laktaši (Foto: Screenshot)
Objava koja je naknadno izbrisana sa Facebook stranice FK Laktaši (Foto: Screenshot)

U optužnicama Haškog tribunala navedeno je da su Arkan i njegovi borci bili aktivni na nekoliko mjesta u Hrvatskoj i BiH tokom ratova od 1991. do 1995.

U presudi Haškog tribunala kojom su osuđeni bivši zvaničnici bosanskih Srba Mićo Stanišić i Stojan Župljanin prvostepeno sudsko vijeće MKSJ-a utvrdilo je neke činjenice o vjerovatno najpoznatijem zločinu kojeg su "Tigrovi“ počinili u Bijeljini u proljeće 1992. godine.

Tada je ubijeno najmanje 48 civila Bošnjaka, nakon čega je nastavljen sistematski teror, protjerivanje i ubijanje.

Protiv Željka Ražnatovića, komandanta paravojne jedinice Srpske dobrovoljačke garde poznatije kao "Tigrovi”, Haški tribunal je podigao optužnice za ratne zločine u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Arkan nikada nije dočekao da se pojavi pred Haškim sudom, a špekulisalo se da bi mogao biti jedan od ključnih svjedoka protiv Slobodana Miloševića.

Ražnatović je ubijen 15. januara 2000. godine, nešto poslije 17 sati, u beogradskom hotelu "Interkontinental".