Nogomet
6

"Bitka za Britaniju" Engleske i Velsa, S. Irska ili Ukrajina, okršaj Njemačke i Poljske

Piše: O. T.
Sedmog dana Evropskog prvenstva u Francuskoj na rasporedu su dvije utakmice grupe C kojima će prethoditi "bitka za Britaniju" koju će u grupi B voditi Engleska i Vels.

Grupa B, Engleska - Vels (15 sati, Stade Bollaert-Delelis)

Drugo kolo u grupi B zatvaraju Engleska i Vels. Njihovi protivnici u grupi Slovačka i Rusija odigrali su svoj meč jučer, a slavili su Slovaci rezultatom 2:1 što Velsu otvara put da pobjedom nad Engleskom osigura prvo mjesto u grupi, jer bi ga u tom slučaju bodovno mogla stići samo Slovačka od koje Vels ima bolji međusobni omjer. Ta činjenica dodatno povećava pritisak Englezima, jer Velsu je prvo mjesto bonus, a Englezima obaveza.

"Bitka za Britaniju" opis je koji kruži kada se spomene ovaj meč. Do sada su Engleska i Vels odigrali 101 međusobni meč, a mnogo bolji učinak ima Gordi Albion koji je upisao 66 pobjeda, dok je Vels uspio ostvariti samo 14 pobjeda. Ukupno 21 meč okončan je remijem.

Engleska je u 1. kolu protiv Rusije (1:1), gdje je u sudijskoj nadoknadi izgubila dva boda, pokazala da je mlada, poletna, mogli bismo reći i atraktivna, ali i da je nezrela. Samo su tri igrača iz startne postave koja je igrala protiv Rusije nastupila i na Euru 2012. godine (Rooney, Hart i Cahill).

Vels je protiv Slovačke (2:1) pokazao sve ono što se očekivalo - fizički snažan tim, ujedinjen i nadograđen Garethom Baleom. Zvijezde Real Madrida boji se svaki protivnik, pa i Engleska. Znaju igrači i stručni štab Engleza šta je osnovni zadatak protiv Velsa...

Selektor Velsa Chris Coleman je slikovito, ali ne i potpuno tačno, predstavio situaciju u kojoj se nalaze ove dvije selekcije: "Od njih se očekuje da budu prvi, a od nas da budemo četvrti". A pošto Vels u ovaj meč ulazi sa šansom, kao što smo već rekli, da osigura prvo mjesto, onda je jasno koliko veći pritisak ima Gordi Albion, jer on je taj koji je "ispod granice".

Bod će Velšane skoro sigurno odvesti u nokaut fazu, a uz bod bi u utakmici protiv skoro već otpisanih Rusa mogli jurišati ponovo na prvo mjesto. Stoga, Englezi grizu nokte, a Vels opušteno čeka meč, bod, pobjedu, odnosno Balea.

Grupa C, Ukrajina - Sjeverna Irska (18 sati, Stade de Lyon)

Ukrajina je u prvom kolu, u kojem je poražena od Njemačke (2:0), pokazala ponajviše od svih gubitnika. Presudila je ipak ogromna razlika u kvaliteti. Nijemci, iako uz nekoliko opaski, podsjetili su ko je šampion svijeta.

Na drugoj strani, debitant Eura Sjeverna Irska traži prvi bod, odnosno bodove, i prvi gol, odnosno golove. Ona je poražena od Poljske (1:0) i od svih gubitnika prvog kola, reklo bi se da je pokazala najmanje. Naime, ponajbolja šansa u meču protiv Poljaka stigla je u finišu meča, a ustvari ona u statistici i ne postoji, jer je Steven Davis promašio loptu. To mnogo govori o debitantskom nastupu Sjeverne Irske.

Oba tima znaju da im je bod u ovom meču - malo. Sjeverna Irska u posljednjem kolu igra protiv Njemačke i tu se niko ne bi volio "čupati", dok Ukrajina igra protiv Poljaka i sa eventualnim bodom protiv Sjeverne Irske značilo bi da za prolaz moraju pasti Poljaci. Ni to nije ugodno.

Motiva neće nedostajati nijednom timu, kao ni pritiska, a jasno je da su Ukrajinci favoriti.

Grupa C, Njemačka - Poljska (21 sati, Stade de France)

Ova dva tima su bili skupa i u kvalifikacijama gdje su u međusobnim okršajima upisali po jednu domaću pobjedu. U Poljskoj je bilo 2:0, u Njemačkoj 3:1.

Upravo je ta pobjeda iz kvalifikacija jedina pobjeda Poljaka u 20 susreta sa Njemačkom. Nijemci po toj statistici imaju 13 pobjeda, dok je šest mečeva okončano remijem. No, ta historijska statistika je manje bitna. Oprez Elfu povećavaju navedena dva meča iz kvalifikacija.

Pobjednik ovog meča bit će na pragu da osigura prvo mjesto u grupi, odnosno da obezbijedi učešće u osmini finala. Remi bi vjerovatno za oba tima značio plasman u osminu finala, jer znamo da tamo idu i četiri najbolje trećeplasirane reprezentacije grupne faze, pa bi u najgorem slučaju četiri boda jednom od ova dva tima bila dovoljna za nokaut fazu. Naravno, ni Poljska, a pogotovo Njemačka, ne žele ni razmišljati o tome.

Njemačka je protiv Ukrajine (2:0) pokazala da je izuzetno jaka. Bez obzira na nekoliko šansi koje su stvorili Ukrajinci, Njemačka je ostavila upečatljiv dojam. Ni Poljska nije ostala dužna sa demontracijom svojih vrlina u meču protiv Sjeverne Irske (1:0). Bila je toliko ubjedljiva da joj nije zasmetala ni loša partija Roberta Lewandowskog.

Ovo je vjerovatno sudar dva tima koji će na kraju zauzeti prvo i drugo mjesto u grupi, ali sve osim pobjede Njemačke bit će iznenađenje.