Nogomet
68

Bitka za bodove: Široki gostuje na Koševu, Velež želi "skalp" Zrinjskog

Piše: Edin Isanović
Navijači FK Sarajevo (Foto: Klix.ba)
Navijači FK Sarajevo (Foto: Klix.ba)
Preostale četiri utakmice 24. kola BHT Premijer lige igraju se danas.

Na najvećem bh. stadionu gostuje Široki Brijeg koji je "crna mačka" za Bordo tim. Tim sa Pecere često je znao slaviti na Koševu, ali aktuelna generacija vjeruje kako ima snage da pobijedi trenutnog lidera. Sve u svemu, očekuje se zanimljiv meč.

U domaćem taboru su svjesni važnosti utakmice. No, smatraju kako, bez obzira na krajnji ishod, neće odlučiti prvaka države.

"Smatram da ovo neće biti utakmica koja će odrediti da li će Sarajevo osvojiti titulu. Široki Brijeg ima dobru organizaciju igre, ima dobre individualce, koji u svakom trenutku jednim potezom mogu da riješe utakmicu. Pokušat ćemo srušiti neugodnu tradiciju. Imamo snage da svaku predstojeću utakmicu odigramo u visokom ritmu. Poslije svih dešavanja u klubu želimo da vidimo na kojem smo nivou", kazao je na konferenciji za novinare Dženan Uščuplić, strateg Sarajeva.

Domaći će imati i veliku podršku sa tribina. Dakako, to može biti veliki vjetar u leđa, ali isto tako može stvoriti veliki pritisak. Prema procjenama očekuje se negdje oko 10 hiljada gledatelja na najvećem bh. stadionu.

Gosti iz Hercegovine u miru čekaju okršaj na Koševu. Blaž Slišković kaže kako će njegovi izabranici igrati otvorenu utakmicu.

"Uz Zrinjski, Široki Brijeg i Sarajevu su najbolje ekipe lige. Za nas je uspjeh sve osim poraza. Ipak, dolazimo da osvojim sva tri boda jer samo sa takvim mentalitetom možemo očekivati da ostvarimo pozitivan rezultat", istakao je Slišković.

Široki Brijeg ima nekoliko povrijeđenih nogometaša i njihov nastup je pod znakom pitanja. Očekuje se bitka za svaki centimetar terena i bodove. Zanimljivo će biti i u Vrapčićima gdje će Velež ugostiti ljutog rivala Zrinjskog.

Rođeni su u proljetnom dijelu prvenstva na svom terenu savladali Sarajevo i Široki Brijeg. Kako ističi sada žele "skalp" Zrinjskog. U domaćem taboru vlada optimizam pred gostovanje aktuelnog prvaka. S druge strane, gosti napominju kako respektuju Velež, ali najavljuju ofanzivnu igru.

"Igračima sam rekao da idemo od utakmice do utakmice, svaki meč je važan želimo li ostati u utrci za prvaka. Tražit ćemo i u Vrapčićima bodove i pokušati pobijediti. Nadam se da ćemo nastaviti u ovom ritmu", kazao je Vinko Marinović, strateg Plemića nakon trijumfa nad Borcem.

Travniku na megdan stiže Olimpic. Veziri su serijom poraza došli u opasnu zonu pa se trijumf protiv Vukova nameće kao imperativ. Almir Memić, prvi šef struke domaćih, koji je zamijenio Husniju Arapovića, vjeruje u osvajanje kompletnog plijena. Ipak, to neće biti nimalo lagan posao jer Olimpic igra dobro u gostima.

Mladost iz Velike Obarske će ugostiti i pokušati pobijediti Slaviju. Domaći nemaju pravo na kiks. Nalaze se u zoni ispadanja.

Parovi i satnica:

Nedjelja Sarajevo - Široki Brijeg 16:00 sati (prijenos na Arena Sport) Travnik - Olimpic 16:30 sati Velež - Zrinjski 16:30 sati (prijenos na BHT1) Mladost V.O. - Slavija 16:30 sati

Rezultati utakmica odigranih u subotu:

Drina - Čelik 0:1

Zvijezda - Željezničar 1:2 Sloboda - Vitez 1:0 Borac - Radnik 1:1

Tabela:

  1. Široki Brijeg 49 (-1)
  2. Zrinjski 49 (-1)
  3. Željezničar 49
  4. Sarajevo 47 (-1)
  5. Olimpic 41 (-1)
  6. Borac 39 (-1)
  7. Velež 34 (-1)
  8. Čelik 29
  9. Sloboda 27
  10. Slavija 26 (-1)
  11. Radnik 22 (-1)
  12. Drina 22
  13. Travnik 21 (-1)
  14. NK Vitez 20
  15. Zvijezda 17
  16. Mladost 17 (-1)