Jose Mourinho
0

"Bio sam nekoliko sati udaljen od mjesta engleskog selektora"

Totalsport
Foto: AP
Foto: AP
Aktuelni trener madridskoga Reala Portugalac Jose Mourinho potvrdio je medijima da su ga sati dijelili od preuzimanja klupe engleske nogometne reprezentacije 2007. godine.

Na ponudi Engleskog nogometnog saveza (FA) tada se zahvalio odlučivši karijeru nastaviti graditi u klupskom nogometu.

Sve se dogodilo nakon što je Mourinho dobio otkaz u Chelseaju u septembru 2007, u trenucima kad je Steve McClaren propustio šansu odvesti Englesku na Evropsko nogometno prvenstvo 2008. Takmičenje u Austriji i Švicarskoj "odnijeli" su mu Kranjčar, Olić i Petrić golovima u 3-2 pobjedi ostvarenoj 21. novembra na Wembleyju.

"Od potpisa ugovora s FA-om dijelili su me sati. U posljednji trenutak počeo sam razmišljati: Vodit ću nacionalnu ekipa, igra se jedna utakmica mjesečno, a ostatak vremena provodit ću u svom uredu ili u gledanju utakmica. I da čekam do ljeta kako bih se takmičio na EP-u ili SP-u? Ne, to nije za mene.

Povukao sam se u posljednji trenutak odlučivši čekati da naiđe prava ponuda, dobar klub, izazov koje će me motivirati. Bio je to Inter", prisjetio se Mourinho koji je talijansku ekipu odveo do dva naslova u dvije godine u Seriji A, ali i pobjede u Ligi prvaka nakon što je trofej u najjačem klupskom takmičenju Evrope Inter čekao od 1965. godine.

Posao selektora engleske reprezentacije preuzeo je Fabio Capello. Obnaša ga još uvijek.