Polufinale baraža za EP
200

Tok utakmice / BiH - Sjeverna Irska 1:1 (3:4 nakon penala)

N. K.
Foto: D. Ć./Klix.ba
(Foto: D. Ć./Klix.ba)
Reprezentacija Bosne i Hercegovine večeras je na stadionu Grbavica izgubila u polufinalu baraža za odlazak na Evropsko prvenstvo od selekcije Sjeverne Irske nakon penala sa 4:3, a tekstualni prijenos utakmice mogli ste uživo pratiti na portalu Klix.ba.
3:4 - Boyce je pogodio. Sve je gotovo. Sjeverna Irska se plasirala u finale baraža za Evropsko prvenstvo.

3:3 - Džeko rutinski pogađa.

2:3 - Washington pogađa. Irska na korak do finala.

2:2 - Hotić je siguran. Vraća nadu za BiH.

1:2 - Sreća za BiH. Saville promašuje cijeli gol.

1:2 - Višća pogađa prečku.

1:2 - Lafferty je siguran. Irci u velikoj prednosti.

1:1 - Peacock-Farrellbrani penal Hajradinoviću.

1:1 - Dallas sigurno pogađa.

1:0 - Pjanić neumoljivo pogađa.

Foto: D. Ć./Klix.ba
Foto: D. Ć./Klix.ba

120' - Gotovo je. Pucat će se penali. Sretno Zmajevi!

115' - Izgleda da večeras više neće biti pogodaka pa ćemo odluku o putniku u finale baraža tražiti preko penala. Haris Hajradinović je ušao umjesto Seada Kolašinca.

112' - Žuti karton je dobio Davis. Još osam minuta do penala.

106' - Počeo je drugi produžetak. Velika drama na Grbavici se nastavlja. Inače, Gojko Cimirot je izašao, a u igru ušao Stjepan Lončar pred početak posljednjih 15 minuta.

105' - Gotov je prvi produžetak

100' - Neoprezni Pjanić dobija žuti karton.

92' - Odmah velika prilika za Sjevernu Irsku! Jones je odlično šutirao sa 20-ak metara, ali Šehić je još bolje odbranio. S druge strane, ozbiljno je zaprijetio Višća.

91' - Počeo je prvi produžetak.

Foto: D. Ć./Klix.ba
Foto: D. Ć./Klix.ba

90' - Gotov je regularni dio meča. Igrat će se produžeci. U sudijskoj nadoknadi trener Sjeverne Irske odlučio se na izmjene. Kyle Lafferty ulazi, a izlazi Josh Magennis. Također, Paddy McNair će izaći i zamijenit će ga Jordan Thompson.

88' - Izmjena igrača u bh. selekciji. Rade Krunić će izaći, a ući će Dino Hotić. Igrači su se čini se pomirili da će se igrati produžeci.

83' - Izmjene u obje selekcije. Trener Iraca je odlučio da će igru napustiti Niall McGinn, a zamijenit će ga Jordan Jones. Amir Hadžiahmetović je također odradio svoje, a sada će ući Amer Gojak u selekciji BiH.

80' - Sve je veća nervoza kako se bliži kraj meča. Ukoliko nakon 90 minuta bude neriješeno igrat će se produžeci.

73' - Period nešto mirnije igre nakon mnogo uzbuđenja. Corry Evans će biti zamjenjen u redovima gostiju, a ući će Gavin Whyte.

64' - Ponovo dobra šansa za BiH. Bila je to odlična akcija u kojoj je učestvovalo dosta nogometaša, a na kraju je golman gostiju sjajno zaustavio udarac Hadžiahmetovića.

61' - Pjanić je pogodio prečku! As Barcelone je sjajno izveo slobodni udarac, ali se ispriječila prečka gola gostujućeg tima.

56' - Velika prilika i za BiH, a potom i za Sjevernu Irsku! Krunić je nakon sjajnog solo prodora šutirao pravo u irskog golmana, a onda smo uz dosta sreće spasili pogodak nakon odličnog kontranapada gostiju.

53' - Gol! Sjeverna Irska je izjednačila.Nakon bolje igre u nastavku drugog poluvremena gosti dolaze do zasluženog izjednačenja. Bila je to velika greška gotovo svih članova odbrane. Ahmedhodžić je izgubio zračni duel, Cipetić loše reagovao, a i Saničanin se nije proslavio. McGinn je na kraju iskoristio poklon i donio izjednačenje svom timu.

Foto: D. Ć./Klix.ba
Foto: D. Ć./Klix.ba

50' - Sjeverna Irska je bolje ušla u drugo poluvrijeme. Očita je njihova želja da u nastavku meča pokušaju doći do izjednačenja. Inače, Kolašinac je dobio žuti karton te postao drugi naš igrač s javnom opomenom.

46' - Počelo je drugo poluvrijeme.

45' - Gotovo je prvo poluvrijeme. Zmajevi vode 1:0 i na 45 minuta su do finala baraža.

Naša reprezentacija je dominirala u svim statističkim parametrima. Imali su posjed lopte od 55 posto te uputili sedam udarac ka gostujućem golu, dok su Irci imali četiri šuta. Naša selekcija je izvela i pet kornera, dok je Sjeverna Irska imala dva.

44' - Velika prilika za Sjevernu Irsku! Naša selekcija je imala dosta sreće nakon opasnog pokušaja Dallasa.

34' - Džeko se sjajno snašao u šesnaestercu. Defanzivac Sjeverne Irske mu praktično ništa nije mogao pa je kapiten uposlio Krunića koji ovaj put ipak nije iskoristio dodavanje i pogodio.

24' - Velika prilika za BiH! Krunić je prepustio loptu Pjaniću koji za koji centimetar šutira pored gola! Inače, ova prilike ja došla nakon što su se Irci malo oslobodili pritiska te sada i oni prijete u nekoliko navrata.

20' - Hadžiahmetović nakon jednog grubog prekršaja dobija žuti karton. Rana je faza utakmice i nadati se da će Amir biti oprezniji u nastavku meča.

15' - Kakva odbrana Šehića! Magennis je uputio udarac glavom, ali je Šehić napravio odličnu paradu. Međutim, Magennis je prethodno napravio prekršaj, što svakako ne umanjuje ljepotu Šehićeve odbrane.

14' - GOOOOOOL! Zmajevi vode! Cipetić je odlično probio po desnoj strani i sjurio se u šesnaesterac. Uputio je potom odličan centaršut, a na pravom mjestu se našao Krunić koji šalje loptu u mrežu za veliko slavlje izabranika Dušana Bajevića.

Foto: D. Ć./Klix.ba
Foto: D. Ć./Klix.ba

10' - Višća je presjekao jedan loš pas gostujućeg igrača i brzo uposlio Krunića koji se ipak najbolje ne snalazi u šesnaestercu te je ova šansa otišla u nepovrat. Odlična početak naše reprezentacije koja drži konce igre u svojim nogama.

7' - Zmajevi su odmah krenuli ofanzivno. Redaju se napadi naše selekcije, a već do sedme minute izveli su tri kornera i praktično natjerali Irce da se brane.

1' - Počela je utakmica na stadionu Grbavica. Sretno Zmajevi!

Foto: D. Ć./Klix.ba
Foto: D. Ć./Klix.ba

20:40 - Pravdu na stadionu Grbavica će dijeliti španski arbitar Antonio Mateu Lahoz, jedan od najboljih svjetskih nogometnih sudija, a koji se, između ostalog, nalazi se u UEFA-inoj elitnoj grupi i 2017. i 2019. godine je sudio polufinale Lige prvaka.

Foto: D. Ć./Klix.ba
Foto: D. Ć./Klix.ba

Kada je riječ o bh. terenima, premijeru će imati i VAR tehnologija koja će se koristiti na svim utakmicama baraža za odlazak na Euro, pa tako i na Grbavici

20:35 - Sjevernu Irsku imali smo priliku detaljno upoznati u prošlom izdanju Lige nacija, odnosno 2018. godine kada je selektor reprezentacije BiH bio Robert Prosinečki, a u obje tekme naš tim je ostvario pobjede; prvu u Belfastu rezultatom 2:1, a drugu na Grbavici rezultatom 2:0.

"Pripremamo se dugo za ove dvije utakmice. Mi smo kvalitetom bolji od Sjeverne Irske, veoma se dobro poznajemo, znamo kvalitet jedni drugih i smatram da možemo pobijediti požrtvovanjem i odgovornošću. Možda će neka greška odlučiti utakmicu, a pokušat ćemo mi biti ti koji će na kraju slaviti", kazao je Bajević i nastavio:

"Oni su praktično sada s istim sastavom kao i tada, a mi nismo, jer imamo mnogo problema s igračkim kadrom. Također, ovo kišovito vrijeme njima više odgovara, ali ništa od toga nam ne treba biti opravdanje."

20:30 - Ukoliko ostvarimo pobjedu, naš tim će igrati protiv boljeg iz duela Slovačke i Republike Irske i taj susret bi se trebao igrati u novembru.

20:20 - Nakon sedam mjeseci na tribinama na jednom zvaničnom susretu imamo gledatelje.

Oni koji su imali sreću da dođu do ulaznice polako zauzimaju svoje mjesto na stadionu, a posebnu podršku imat će od navijačke grupe BH Fanaticosa.

20:10 - Na stadion Grbavicu se, kako javljaju reporteri portala Klix.ba s mjesta događaja, striktno primjenjuju preporuke JU Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo za spriječavanje širenja infekcije koronavirusa.

Održava se fizička udaljenost između osoba od dva metra, gledatelji koriste maske za lice, a poštuju se i preporuke da ulaze jedan po jedan. Također, prilikom ulaza na stadion svakoj osobi se mjeri tjelesna temperatura bezkontaktnim termometrom.

20:00 -Zmajevi će večeras imati i podršku s tribina. Utakmici će prisustvovati 1.800 gledatelja, a dio navijača se ranije okupio ispred stadiona Grbavica. Ulaznica nije bilo u slobodnoj prodaji, ali prema saopćenju NS BiH dio je bio namijenjen i organizovanim navijačkim grupama. Vrijeme do početka susreta "kratili" su navijačkim pjesmama.

19:50 - Stigli su početni sastavi za večerašnji okršaj, a selektor Zmajeva Dušan Bajević izveo je očekivanu postavu.

Na golu će biti Ibrahim Šehić, a u posljednjoj liniji odbrane ispred njega su Sead Kolašinac, Siniša Saničanin, debitant Anel Ahmedhodžić i Branimir Cipetić. Glavnu ulogu u srcu terena preuzet će povratnik u tim Miralem Pjanić, a društvo u sredini pravit će mu Gojko Cimirot i Amir Hadžiahmetović. Kapiten Edin Džeko predvodit će napad Zmajeva. Podršku s desne strane imat će u Edinu Višći, a s lijeve u Radetu Kruniću.

Selektor Sjeverne Irske Ian Baraclough se odlučio za sastav: Peacock-Farrell, J. Evans, Cathcart, McNair, Lewis, Seville, S. Davis, C. Evans, Dallas, Magennis i McGinn.

19:45 - Poštovani čitatelji portala Klix.ba dobrodošli na tekstualni prijenos utakmice polufinala baraža za Evropsko prvenstvo između reprezentacije Bosne i Hercegovine i Sjeverne Irske. Duel na stadionu Grbavica počinje u 20:45 sati.