Nogomet
0

Bielsa ostaje na čileanskoj klupi do Copa Americe

Totalsport
Marcelo Bielsa (Foto: AP)
Marcelo Bielsa (Foto: AP)
Marcelo Bielsa, uspješni selektor čileanske nogometne reprezentacije, pristao je zadržati se na klupi iste zaključno s nastupom na Copa Americi ovog ljeta.

Čileanski mediji pišu da je 55-godišnji argentinski stručnjak doputovao u Santiago de Chile kako bi s predsjednikom saveza Sergijom Jaudeom formalizirao privremeno produženje saradnje. Bielsa će nastaviti voditi tim do i na južnoameričkom kontinentalnom prvenstvu u Argentini, nakon čega će odlučiti hoće li napustiti dužnost ili nastaviti projekt za Svjetsko prvenstvo 2014. godine.

Odlazak s klupe Bielsa je objavio u novembru prošle godine nakon što je na čelo saveza stigao Jorge Segovia, čovjek od kojeg Bielsu, kako je sam selektor rekao, dijeli nesavladivi filozofsko-praktični jaz. Kako je Segovia u međuvremenu razvlašten zbog sukoba interesa, Bielsa se predomislio, premda je aktuelni predsjednik Jaude Segovijin prijatelj i pouzdanik.

Na Svjetskom prvenstvu u Južnoj Africi Argentinac je Čileance doveo do osmine finala, u kojoj su izgubili od Brazila 3-0. Čile je na Mundijalu nastupio prvi put nakon Francuske 1998. godine.