Nogomet
187

Baždarević prije 20 godina debitovao za Ljiljane u prvoj zvaničnoj utakmici reprezentacije BiH

Piše: Fuad Krvavac
Kapiteni reprezentacija Grčke i BiH
Na današnji dan (1. septembar) se navršava 20 godina od prvog zvaničnog nastupa nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine. Nije veliki jubilej, nije za slavlje, ali je izuzetno značajan i vrijedan spomena, jer nakon dva prijateljska susreta s Albanijom, u novembru 1995 u Tirani (0:2), a potom u aprilu 1996 godine u Zenici (0:0), reprezentacija BiH, dobila je šansu da po prvi puta zaigra u kvalifikacijama, a bila je to utakmica protiv Grčke u kvalifikacijama za odlazak na Svjetsko prvenstvo u Francuskoj 1998. godine.

Putovanje na utakmicu trajalo šest dana

U Parizu 12.decembra 1995, godine reprezentacije BiH, koja je dan ranije službeno primljena u Svjetsku nogometnu organizaciju (FIFA), našla se u pariskom Louvru u "bubnju“ žrijeba za SP.

Izabranici Fuada Muzurovića bili su u prvoj grupi s Danskom, Grčkom, Hrvatskom i Slovenijom. Nastup je uvjetovan da BiH u kvalifikacijama kao domaćin mora svoje utakmice igrati izvan zemlje. Odmah su svoje gostoprimstvo ponudili nogometni savezi Italije, Hrvatske, Njemačke, Slovenije, Portugala, Turske, Švicarske, Švedske,...

"Bilo je to izuzetno priznanje za nogomet u BiH. Prvi čovjek svjetskog nogometa Joao Havelange zajedno s generalnim sekretarom Josephom Blatterom, obećao je veliku podršku našem Savezu na Kongresa u Chicagu u ljeto 1994. godine tokom Svjetskog prvenstva u SAD-u", rekao je tadašnji predsjednik Saveza Jusuf Pušina.

Želja selektora Fuada Muzurovića kao i čelnika Saveza je bila da se u zagrebačkom Hotelu Sheraton u februaru 1996. godine dogovori da "Ljiljani“ budu u prva dva susreta gosti, kako bi se na proljeće možda stekli uvjeti da budu domaćini.

Reprezentacija BiH
Reprezentacija BiH

Uspjeli su ostvariti gostovanje u Grčkoj, ali kao domaćin su morali dočekati Hrvate u Bologni, a potom je do kraja godine je bio planiran susret sa Slovenijom u Ljubljani.

S obzirom na to da je aerodrom u Sarajevu bio zatvoren za civilni saobraćaj, nogometna ekspedicija BiH u Evropu je autobusom krenula ispred porušenog Hotela Evropa, odnosno iz ulice Sime Milutinovića, gdje su bili smještene prostorije Saveza.

Put je vodio do Splita, a potom se avionom otputovalo u Kalamatu. UEFA je nedavno na svojoj službenoj web stranici pisala o najneobičnijim putovanjima u kvalifikacijama, a prvi službeni nastup reprezentacije BiH po atraktivnosti se našao u samom vrhu liste. Za utakmicu koja se igrala 1. septembra u Kalamati na jugu poluotoka Peloponeza, bosanskohercegovačka ekspedicija potrošila je čak šest punih dana.

Selektor Muzurović na mukama

Očekivalo se da će Grci biti domaćini u Ateni, ali Nogometni savez Grčke je iz sigurnosnih razloga odredio je Kalamatu, čiji stadion u to vrijeme nije ispunjavao potrebne uvjete za odigravanja UEFA-inih utakmica.

"Dobro smo prošli, mogli smo putovati na Rodos ili Krit", rekle su vođe puta Ljiljana.

Selektor Fuad Muzurović je nakon samo dvije prijateljske utakmice s Albanijom imao velike probleme s pozivima igrača, jer su klubovi za koje su nastupali reprezentativci pravili probleme, odnosno, nisu bili baš voljni pustiti igrače na izostanak od deset dana. Osim toga, komunikacija iz Sarajeva bila je znatno otežana, većina reprezentativaca nije imala bosanskohercegovačke pasoše te nisu imali pravo nastupa.

Mehmed Baždarević
Mehmed Baždarević

Tako je kapiten Mehmed Baždarević doputovao s francuskim pasošem, ali mu je delegat dopustio nastup jer je uvjeren da popularni Meša ima novi pasoš, koji nije imao vremena da preuzme.

"Samo dva nastupa prije prve kvalifikacijske utakmice bila su nedovoljn da se 'snimi' stanje potencijalnih reprezentativaca. Zato sam se odlučio pozvati nekoliko iskusnih igrača na zalasku karijere, koji su igrali za reprezentaciju Jugoslavije. Rado su se odazvali Mehmed Baždarević, Fahrudin Omerović, Admir Smajić, Vlatko Glavaš, kao i već tada poznati igrači Meho Kodro, Elvir Bolić, Suvad Katana i Muhamed Konjić. Nismo imali velikog izbora, dosta igrača iz naše zemlje, već je nastupio za naše susjede. Ipak, pozvani igrači su izazivali respekt i pružali nadu u uspjeh" rekao je Fuad Muzurović, nekadašnji selektor Ljiljana.

Mešin drugi debi

Bilo je veoma zanimljivo u Kalamati, neki igrači su se prvi put upoznali na treningu, jedna grupa je stigla avionom iz Splita, dok su igrači iz inostranih klubova doputovali preko Atine u Kalamatu, kada su počele i službene pripreme.

Selektor Muzurović je u svojim redovima imao četvoricu igrača starijih od 30 godina. Najstariji je bio Mehmed Baždarević s 36 godina, koji je iz Sochauxa prešao u Nimes, a uz njega je bio i tada 35-godišnji golman Fahrudin Omerović iz Istanbulspora.

Vlatko Glavaš je imao 34 godine i došao je iz Fortune Dusseldorf, tridesetrogodišnji Admir Smajić je stigao iz Basela, a dvadesetdevetogodišnji Meho Kodro, koji je iz Barcelone prešao u Tenerife, također se pridružio reprezentaciji.

Muhamed Konjić u skoku
Muhamed Konjić u skoku

Muhamed Konjić je u to vrijeme imao 26 godina i nastupao je za Zurich, dok su Elvir Bolić (25) i Elvir Baljić (22) igrali u turskim klubovima Fenerbačeu i Bursasporu. Suvad Katana (27) je bio član Andelechta, Mirza Varešanović (24) Olympiakosa. Nermin Šabić (23) je igrao za Osijek, dok su Senad Begić i Vedin Musić igrali za bh. kluibove Čelik i Slobodu.

Mehmed Baždarević, rekorder po broju ukupnih nastupa u svim selekcijama bivše države, bio je presretan što je dobio šansu da drugi put debituje u reprezentativnom dresu i to u 36 godini, ali ovaj put za Bosnu i Hercegovinu.

"Ovo je pravi Mešin debi, malo je u godinama, ali nikad nije kasno", rekao je Mirsad Dedić, tadašnji rezervni golman, koji je u redovima Ljiljana bio zadužen za podizanje morala.

Bolić, Baljić, Katana, Smajić, Konjić, Kodro
Bolić, Baljić, Katana, Smajić, Konjić, Kodro

Inače, Meša je za Jugoslaviju debitovao 23. aprila 1983. godine u Parizu protiv Francuske (0:4). Inače, popularni Meša je za bivšu državu odigrao 54 susreta. Jednom je igrao i protiv Grka, bilo je to u prijateljskom susretu 5. aprila 1989. godine, kada je reprezentacija Jugoslavije pobijedila na Olimpijskom stadionu u Atini 4:1.

"Kada sam saznao za mogućnost da zbog pasoša neću moći nastupiti, kao da me je grom udario. Na svu sreću, nije bilo problema, poveo sam ekipu kao kapiten s velikim oduševljenjem. Nažalost, nismo uspjeli napraviti povoljan rezultat, ali smo pokazali da znamo dobro igrati nogomet. Nakon nešto više od dvadeset godina, ponovno smo u Grčkoj, a ovog puta kao selektor vodim Zmajeve, također u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Rusiji. Nadam se da ću im uzvratiti za poraz od prije dva desetljeća", rekao je Mehmed Baždarević, čiji će izabranici s Grcima voditi borbu za najmanje drugo mjesto u grupi H, a ove dvije reprezentacije igrat će 13.novembra u Atini.

Suvad Katana
Suvad Katana

Nisu izabranici Fuad Muzurovića odigrali slabo kako to rezultat prokazuje (0:3). Domaćin je poveo nakon što su Kodro i Bolić propustili idealne šansu za vodstvo. Grci su poveli pred sami odlazak na odmor. U samom finišu su Ljiljani krenuli po izjednačenje, ali su domaći igrači iskoristili dvije greške i na kraju slavili pobjedu.

Inače, utakmicu su "špijunirali" Martin Novoselac i Zorislav Srebrić za Hrvate, kao i slovenski selektor Zdenko Verdenik.

Ipak, reprezentacija BiH se i pored poraza vratila zadovoljna jer su na službenoj večeri čelnici grčkog saveza obećali da će gostovati u martu u Sarajevu te da će insistirati kod FIFA-e da se iduće godine promjeni domaćinstvo iz Bologne u Sarajevo.

Kvalifikacije za FIFA Svjetsko prvenstvo 1998. godine:

Grčka – BiH 3:0 (1:0)

Kalamata, Gradski stadion. fledatelja 10.000, sudija Gunter Benko.

Pomoćnici: Johan Hectl i Manfred Zesler (Austrija).

Strijelci: 1:0 Ouzonidis (42.), 2:0 Apostolakis (78.), 3:0 Nikolaidis (85.).

Grčka: Atatsidis, Apostolakis, Kasapis, Ouzonidis, Kallitzakis, Dabizas, Zagorakis, Donis (46. Aleksandris), Vryzas (35. Lima),Tsiartas (76. Frantzeskos), Nikolaidis.

Selektor: Kostas Polihroniou.

BiH: Omerović, Glavaš, Šabić, Konjić, Katana, Begić (71. Varešanović), A. Smajić (67. Šašivarević), Baždarević, Kodro, Bolić (62. Musić), Baljić.

Selektor: Fuad Muzurović, treneri: Musta Hukić i Enver Marić.

Žuti kartoni: Kasapis, Dabizas, (Grčka), Glavaš, Begić, Baždarević (BiH). Kako je bosanskohercegovačka delegacija putovala oprije 20 godina smože pročitati ovdje.