Nogomet
5

Baždarević o nastupima BiH u ovoj godini: Igrači su pokazali novi karakter, zaslužuju čestitke

Piše: O. T.
Povodom posljednjih rezultata i aktivnosti fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine, selektor Mehmed Baždarević se obratio predstavnicima medija, a glavna tema bio je Kirin kup u Japanu, kao i ostale utakmice koje su Zmajevi igrali u ovoj kalendarskoj godini.
"Želio sam napraviti press konferenciju da vas vidim. Poslije Evropskog prvenstva nas čeka puno aktivnosti. Puno se ružnih stvari pisalo za Kirin kup. Nisam se puno osvrtao na to", kazao je na početku obraćanja selektor Baždarević.

Selektor je pohvalio karakter ekipe i smatra da je naš tim mentalno napredovao te da se odlično nosi s rezultatskim zaostatkom.

"Igrači su u svim utakmicama pokazali da imaju jedan novi karakter. Ekipa je i nakon rezultatskog zaostatka nastavljala raditi. Bore se do kraja i ne prepuštaju stvari slučaju. Mislim da će nam to biti važno u kvalifikacijama. Imali smo pet utakmica protiv renomiranih protivnika izuzev Luksemburga. Sve osim uvodnih minuta protiv Španije bilo je zadovoljavajuće. Kirin Kup je bio šlag na sve ovo. Odigrali smo dobro, ali ono što nas čeka nosi veći pritisak", kazao je selektor.

"Samo 45 minuta je bilo ispod nivoa"



Kao razlog lošeg otvaranja meča protiv Španije selektor je naveo da priprema pred meč nije bila na adekvatnom nivou.

"Došli su sa odmora i bila je prijateljska utakmica. U pripremi meča nije bilo žara kao u meču sa Švicarskom. Nismo imali vremena da odradimo dva kvalitetna treninga. Žao mi je, jer se radilo o najboljoj ekipi koju smo sreli tokom proteklih godina", smatra Baždarević.



Govoreći o Evropskom prvenstvu, selektor je kazao da je njemu najteže, ali da je to završena priča.

"Žalim puno, meni je najteže. To je završena priča. Moramo se potruditi da to više ne doživimo. Ima nekih reprezentacija koje su lošije od nas, ali više ulažu. Trebamo se i mi popraviti u tom segmentu", rekao je selektor.

O zalaganju i ponašanju igrača.

"Moja ideja je od prvog dana da imamo jednu ekipu, da razmišljamo o igri, o ponašanju. Mislim da je od pet utakmica samo 45 minuta bilo nešto lošije i bez zalaganja. Nadam se da se neće ponoviti. Igrači zaslužuju sve čestitke na osvajanju Kupa. Ne bih pravio veliku euforiju, ali dobro je da se njima kaže da su dali najbolje od sebe", odgovorio je selektor.

"Pratim Kodru, Milićević stekao pravo za poziv"



Na pitanje o pozivanju napadača Osasune Kenana Kodre, selektor je rekao da ga prati već šest mjeseci.



"Razgovarao sam sa Kodrom prije šest mjeseci. Gledali smo ga tri-četiri puta. To je dečko koji ima kvaliteta. Nastavit ćemo ga pratiti. On zaslužuje poziv ovim što je pokazao. On je sretan što sam ga zvao i jedva čeka da bude s nama", kazao je selektor.

U narednom periodu, prije početka kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo koje počinju u septembru, selektor planira da odigramo još jedan prijateljski meč te je kazao da je ofanzivac Genta Danijel Milićević stekao pravo da može biti pozvan u A tim.