Bundesliga
0

Bayernu bod kod Wolfsburga, poraz Hoffenheima

Totalsport
Foto: AP
Foto: AP
U petak su nogometaši Bayera i dortmundske Borussije utakmicom u Leverkusenu označili početak nastavka Bundeslige, a u subotu je odigrano novih pet utakmica 18. kola.

Dva promašaja s bijele tačke su viđena na utakmici Wolfsburga i Bayerna, a pogotovo istaknimo sjajnu odbranu 22-godišnjeg Thomasa Krafta, mladog golmana Bayerna, koji je uspio ukrotiti žestoki udarac Grafitea.

Kod Bayernova vodstva 1-0 prvo je njegov kapiten Philipp Lahm bio nesiguran pri izvođenju jedanaesterca, ali u sudijskoj nadoknadi prvog poluvremena je jednako uzvratio i Grafite na drugoj strani.

Utakmica je bila prepuna prilika s obje strane, a završilo je možda s najpravednijih 1-1 kada je Reither iz blizine zakucao loptu u Bayernovu mrežu s metar udaljenosti, četiri minute prije kraja. Prije toga Schäfer predribalo neudlučnog Schweinsteigera i asistirao za konačan rezultat.

Valja napomenuti da je zglob lijeve noge u 25. minuti povrijedio Franck Ribery, a na terenu ga je za Bayern zamijenio oporavljeni Arjen Robben koji je time upisao prve minute ove sezone za minhensku ekipu.

Boris Vukčević je u 87. minuti donio svom Hoffenheimu izjednačenje u Bremenu (1-1) nakon što je lijepo utrčao u prazni prostor i spretno prevario Tima Wiesea. No, njegov drugi ovosezonski pogodak malo je značio gostima jer je dvije minute nakon toga Torsten Frings uputio "bombu" s dvadesetak metara koja je završila u mreži Hoffenheima za veliko slavlje Werdera.

Papiss Demba Cisse je opet najbolji strijelac Bundeslige sa 15 golova. S dva postignuta ove subote je prešao Gekasa (14 pogodaka), a Cisse je inače zabio oba gola na gostovanju Freiburga kod St. Paulija (2-2). Time se iskupio i za promašeni jedanaesterac.

Mainz je poražen kod Stuttgarta 1-0, pa je prednost vodeće Borussije na vrhu porasla. Borussia ima 13 bodova više od Maniza i Bayera.

Bundesliga, 18. kolo: Wolfsburg - Bayern 1-1 (Reither 86 / Müller 7) Stuttgart - Mainz 1-0 (Harnik 79) Werder - Hoffenheim 2-1 (Pizarro 37, Frings 89 / Vukčević 87) Nürnberg - Borussia (M) 0-1 (Neustädter 8) St. Pauli - Freiburg 2-2 (Ebbers 13, Asamoah 68 / Cisse 61, 75) Schalke - Hamburg (kasnije)

Tabela: 1. Borussia (D) 46, 2. Mainz 33, 3. Bayer 33, 4. Hannover 31 (-1), 5. Bayern 30...