Sportski magazin Kicker
0

Bastian Schweinsteiger osoba godine

Totalsport
Bastian Schweinsteiger (Foto: AP)
Bastian Schweinsteiger (Foto: AP)
Njemački sportski magazin Kicker od 1990. godine redovno bira nogometnu osobu godine u Njemačkoj. Laureat za 2010. Bayernov je veznjak Bastian Schweinsteiger (26).

Upravo su njemačkog reprezentativca u Kickeru proglasili najkarizmatičnijim i najvažnijim akterom u nogometnoj 2010. godini. On je, smatraju, glavni razlog zbog kojeg je Bayernova ekipa osvojila Nacionalni kup i Bundesligu, te došla u finale Lige prvaka, kao i presudan faktor pohodu mlade njemačke ekipe na treće mjesto na Svjetskom prvenstvu u Južnoafričkoj Republici.

Da ga izuzetno cijene Schweinsteigeru su prije nekoliko dana pokazali i u njegovom klubu učinivši ga, uz Francuza Franyka Riberyja, najplaćenijim Bayernovim i uopće bundesligaškim igračem: za ugovor koji je potpisao do ljeta 2016. godine, primat će deset miliona eura na godinu.

Premijerno je Kickerovo priznanje, 1990. godine, došlo u ruke Franza Beckenbauera, koji je iste godine kao selektor odveo Zapadnu Njemačku do naslova svjetskog prvaka na talijanskom Mundijalu.

Prošle je godine trijumfovao Felix Magath, a prije tri godine nagradu je dobio Hrvat Ivan Klasnić, ondašnji povratnik na travnjake nakon dvostruke operacije bubrega.