Trener Željezničara
165

Bašić najavio derbi: Sarajevo pravi dobre stvari, ali nije sve u parama

E. K.
Nermin Bašić uoči derbija (Foto: T. S./Klix.ba)
(Foto: T. S./Klix.ba)
Trener sarajevskog Željezničara Nermin Bašić je na pres konferenciji pred veliki gradski derbi protiv Sarajeva istakao da se nada da će biti kvalitetna utakmica.
Zamolio je novinare da njegovu ostavku koju Uprava kluba nije prihvatila ostave po strani te da se priča samo o derbiju.

"Zamolio bih vas da to ostavimo za neki drugi put, ovdje je bitan derbi, a ne Nermin Bašić. Sigurno ću to obrazložiti drugom prilikom. Vidjet ćemo kako je to uticalo na ekipu, poručio je strateg Želje.

Istakao je da emocija mora biti prisutna na terenu, no da se strategija koju je spremio za taj susret ne smije poremetiti.

"Nadam se da će biti top kvalitetna utakmica te da ćemo se uspjeti nadigravati i pobijediti. Imamo više igrača sa plavim srcem koji su igrali te derbije u omladinskim pogonima, znamo šta znači taj derbi. Imamo stvari koje ja kao trener moram iskontrolisati, kako pobijediti protivnika? Bitno je da 'frca' na sve strane, ali strategiju ne smiješ da pometeš za tu utakmicu. Prošli derbi sam trošio mnogo vremena na to da znamo šta radimo u bilo kojem momentu. Ne može se očekivati da se sve prenese na teren, ali ako se 50 posto stvari prenese, biće dobra stvar", kazao je Bašić koji je potom pohvalio Sarajevo.

"Znamo svi koliko je Sarajevo uložilo posljednje dvije godine i moram biti objektivan, prave dobre stvari, poredali su klub dobro, doveli su slovenskog trenera, smatram da je kvalitetan i čovjek i trener, imali smo dosta susreta, veoma mi je drago što je takav trener stigao u BiH. Mislim da ako gledamo sve te stvari, ulaganje, novac i sve, oni su dali jedan gol više od Želje, nije sve u parama, ima nešto drugo što odlučuje. Po nekim stvarima, igri na Koševu jesu favoriti, ali želimo biti hrabri i odvažni te doći do pobjede da se priključimo gornjem dijelu tabele. Imamo želju i znamo da možemo", dodao je trener Plavih.

Dodao je trener sarajevskog sastava da mladi igrači imaju problem sa strahom poslije nekoliko vezanih poraza Želje.

"Mlađi igrači imaju problem sa strahom, to je normalna strah nakon gubitka određenih utakmica. Protiv Slobode smo napravili dovoljan broj prilika, ali moja parola je da smiješ pogriješiti, smiješ dati pogrešan pas, sve je to ljudski, ne opterećujem svoje igrače tim stvarima, tako 'ubijam' svoje igrače. Nisam u ovih pet poraza imao neki fajt, da sam trađio neke stvari, tražio sam rješenje i pokazivao igračima gdje su ta rješenja. Ovi mladi momci su prošli kroz težak period, na kraju su to ovi igrači prepoznali, pet utakmica izgubimo, igrači izađu na travnjak i dobiju aplauz. Ovi navijači mogu predavanje držati po Evropi kako se voli klub", nastavio je Bašić koji se potom osvrnuo na najnovija pojačanja Želje Vahida Selimovića i Aleksandra Boljevića.

"Boljević i Selimović su u posebnom individualnom režimu rada, nadamo se da će nakon reprezentativne pauze biti u rosteru. Na treningu ono što vidim, mogu reći da su veliki profesionalci sa kvalitetnim karakterom i da će biti pojačanja", dodao je on.

Strateg sarajevskog sastava je istakao da smatra da ekipa trenutno ne može igrati u formaciji 3-5-2 te da radi na poboljšanju stvari za koje smatra da su loše.

"Što se tiče 3-5-2 sistema, ono što imamo raspolaganja trenutno, mislim da bih ubio pola igrača sa tim sistemom. Možemo 4-3-3 igrati, ali formacije su nebitna stvar. Naši principi ostaju isti. Volim rizik, volim nešto probati i izbaciti nešto iz igrača, sad me trener stavio na drugu poziciju šta ću uraditi, bolje to nego šta ako pogriješim. Nije formacija 3-5-2 koju igrači mogu iznijeti iako nam je to donijelo pobjedu protiv Širokog Brijega. Modeliranje igre je ono čime se bavimo, posljednji mjesec smo se zaustavili u tome, imamo prostora da to radimo, Željo mora biti opasan sa puno tranzicije, ali isto tako da kontroliše igru. Imamo posjed lopte preko 57 posto, rastemo, imamo problem u tranziciji po izgubljenoj lopti, radimo na tim stvarima, imamo problem sa kondicijom. Ja se nadam da će nam ove stvari uspjeti, mislim da ste u nekoliko utakmica vidjeli demonstraciju da mi to možemo", istakao je Bašić i nastavio dalje:

"Imamo problema u gostima, to više nije tajna, mislim da ima više stvari koje su utjecale na to, a koje nisu za pres konferenciju. Pokušavali smo to riješiti i sa promjenom formacije, ali nije nam uspijevalo, no tražićemo rješenje iako je Koševo daleko od gostujuće utakmice".

Nermin Bašić je dobio pitanje i o glavnom sudiji sarajevskog derbija Milošu Gigoviću.

"Ko god da bude sudio, želi da se dokaže, to je derbi gdje svi moraju biti na maksimumu. Gigović kad želi, on je top sudija. Mislim da glavni akteri derbija moraju biti igrači", završio je Bašić.

Na konferenciji za medije je bio prisutan i stoper Plavih Amar Drina koji je istakao da ekipa ima veće samopouzdanje poslije utakmice sa Širokim Brijegom.

"Sigurno da smo svi bili svjesni da smo imali loš niz što je utjecalo na naše preformanse, ali nadamo se da će ekipa nakon utakmice sa Širokim Brijegom imati veće samopouzdanje", rekao je Drina i dodao:

"Atmosfera u svlačionici je uvijek dobra, ona se neće nikada poljuljati, očekujemo veliku podršku navijača na Koševu te da se odužimo našim navijačima na podršci".

Veliki sarajevski derbi se igra u nedjelju na stadionu "Asim Ferhatović Hase" sa početkom u 20:30 sati uz direktan prijenos na kanalu Arena Sport i tekstualni prijenos na portalu Klix.