Primera
0

Barcelona preuzela vrh pobjedom na Camp Nouu

Totalsport
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Nogometaši Barcelone pobijedili su na Camp Nouu Osasunu 2-0 u 28. kolu španske Primere i tako barem na 24 sata zasjeli na vrh tabele.

Barcelona je dugo lomila otpor Osasune, pa je tako vodeći gol zabila tek u 73. minuti. Povukao je loptu Andres Iniesta do ruba kaznenog prostora, s lijeve strane je uposlio Maxwella, koji je potom sjajno asistirao Zlatanu Ibrahimoviću na drugoj stativi za pogodak.

Bio je to švedskom napadaču drugi gol u posljednje dvije utakmice i 14. ovosezonski. Drugi je gol zabio Bojan Krkić u 89. minuti nakon asistencije Inieste, a mladom španskom napadaču nije ga bilo teško postići budući da je kao i Ibrahimović (kojeg je zamijenio) morao tek postaviti nogu i poslati loptu u mrežu iz neposredne blizine.

Zanimljivo je da je u ovom dvoboju gol po prvi puta nakon četiri uzastopne prvenstvene utakmice propustio zabiti najbolji nogometaš današnjice Lionel Messi. Argentinac je zabio hat-trick u prethodne dvije utakmice, a najbliži je golu protiv Osasune bio u 83. minuti ali je njegov udarac zaustavila stativa.

Barcelona je s ostvarenom pobjedom pobjegla Real Madridu na vrhu tabele na tri boda prednosti. Real svoju utakmicu 28. kola igra sutra (četvrtak) na gostovanju kod Getafea.

Od ostalih utakmica spomenimo tek 1-0 pobjedu Almerije nad Zaragozom golom Kalua Uchea.

Primera, 28. kolo:

Almeria – Zaragoza 1-0 (Uche 61) Barcelona – Osasuna 2-0 (Ibrahimović 73, Krkić 89) Racing Santander – Mallorca 0-0 Tenerife – Villarreal 2-2 (Nino 60, Culebras 76 / Nilmar 45, Rossi 88) Valladolid – Espanyol 0-0 Valencia – Malaga (kasnije)

Redoslijed: 1. Barcelona 71, 2. Real Madrid 68 (-1), 3. Valencia 50 (-1), 4. Mallorca 47, 5. Sevilla 45, 6. Athletic Bilbao 42 (-1)...