Nove muke Katalonaca
84

Barcelona ponovo u problemu: Potrebno im je 60 miliona eura, Gundogan odmah može ići

D. P.
Gundogan i Laporta (Foto: EPA-EFE)
Gundogan i Laporta (Foto: EPA-EFE)
Treće ljeto zaredom Barcelona zbog finansijskih problema i ograničenja u visini plata nogometaša ima problem s registracijom novih igrača.
Navijači katalonskog giganta već treće ljeto zaredom pomalo su zbunjeni i nije im jasno kako klub koji dovodi tako skupocjena pojačanja ima probleme da ih registruje.

Prošlog ljeta odrađen je posebno impresivan prijelazni rok u kojem su stigli Robert Lewandowski, Jules Kounde i Raphinha za više od 100 miliona eura. Kako bi se to izbalansiralo, a ekipa registrovala igrače, neko je morao biti prodat od velikih zvijezda.

Frenkie de Jong je uporno odbijao otići i to je stvorilo probleme. Ostao je u klubu, a Barcelona se spasila u posljednji čas. No, prema posljednjim izvještajima iz Španije, iste probleme će Katalonci imati i ovog ljeta.

Kako prenosi španski list Cope, Barcelona ima probleme s dvije sponzorske kompanije koje su bile dužne isplatiti novac do 15. juna ove godine. U pitanju je cifra od 30 miliona eura do 15. juna, te još 30 miliona eura nakon 15. juna.

Taj novac nije stigao na konto Barcelone, a nije poznato ni kada će se to dogoditi. Kako su na Camp Nouu računali na ovaj novac, tako je Barcelona u problemu i bez 60 miliona eura ne može registrovati nove igrače.

Uprkos tome što im nedostaje 60 miliona kako bi registrovali pojačanja, u Barceloni vjeruju kako će do kraja prijelaznog roka riješiti ovaj problem te neometano ući u novu sezonu.

Trenutno su to u klubu novajlije Ilkay Gundogan i Inigo Martinez te najvjerovatnije Oriol Romeu, čije predstavljanje je pitanje sata. No, u ovu grupu spadaju i igrači koji su potpisali nove ugovore s klubom, a to su Sergi Roberto, Marcos Alonso i Ronald Araujo, koji također ne mogu biti registrovani.

S Gundoganom je posebno interesantna situacija. Kao što smo već nedavno pisali, njemački reprezentativac je po dolasku iz Manchester Cityja ugradio u ugovor nevjerovatno genijalnu klauzulu, kakva se rijetko viđa u elitnom svjetskom nogometu.

Upoznat s finansijskim problemima Barcelone, kluba u koji dolazi, Gundogan je preko svojih menadžera u ugovor ubacio klauzulu prema kojoj može napustiti Barcelonu i raskinuti ugovor već ovoga ljeta, ako do određenog datuma ne bude registrovan za nastupe.