Oštar start
0

KOLUMNA / Bajramsko slavlje u Bratislavi

Piše: Bakir Tiro
Nije svaki dan Bajram ili Božić, žargonski se kaže u ovoj zemlji kada pričamo o rijetkim uspjesima naših sportista. Oni od kojih najviše očekujemo, konačno, i u 2010. godini istinski su nas obradovali.

Fudbalski reprezentativci Bosne i Hercegovine pobjedom u Bratislavi (3:2) upotpunili su bajramsko slavlje jednog od naša tri konstitutivna naroda, a čiji su pripadnici u srijedu (17. novembra) obilježavali drugi dan vjerskog praznika.

Napokon dobri kao nekada

"Žrtvena janjad" naših reprezentativaca, posljednjih mjeseci gladnih dobrih igara i rezultata, bili su Slovaci. Nadigrali smo učesnika osmine finala Svjetskog prvenstva u Južnoj Africi. Na njihovom tlu očitali smo im fudbalsku lekciju. Bila je to najbolja utakmici državnog tima BiH otkako je selektor Safet Sušić.

Napokon, igrali smo kao u 2009. Onako kako naši igrači znaju i mogu. No, samo kada se svi na terenu bespoštedno zalažu za dres sa državnim grbom.

Ozbiljno su ušli u meč. Odigrali su odgovorno, disciplinirano i znalački. Demonstrirali smo moć. A, moćni i jesmo, predvođeni fantastičnim Džekom i Pjanićem, iskusnim "vukovima" Spahićem, Rahimićem i Misimovićem, novom udarnom iglom poput Medunjanina...

Kritike javnosti urodile plodom

I ono što je najvažnije. Očito, kritike javnosti upućene na račun nekada uspavanih i razmaženih bh. "fudbalskih ljepotica" urodile su plodom. Nonšalancije u Bratislavi nije bilo. Sve je funkcioniralo besprijekorno i u pripremi za meč sa jakim protivnikom. Izuzetno jakim, koliko god pojedini pokušavali osporiti trijumf u Slovačkoj, naprimjer komentarima kako "naš protivnik nije igrao u najjačem sastavu". Komparacije radi, nismo ni mi bili kompletni, pa smo ih "razbili" u 87 minuta susreta.

Nakon što su iz jedine greške primili gol na startu prijateljske utakmice sa Slovacima, naši reprezentativci trgnuli su se iz višemjesečne letargije. Izvedbom na travnjaku stadiona "Pasienkoch" vratili su nam nadu da u nastavku kvalifikacija za EURO 2012. mogu popraviti stvari. Budemo li u 2011. igrali kao u Bratislavi nema razloga da ne stremimo ka plasmanu u baraž za šampionat u Ukrajini i Poljskoj.

Sušić prvi put nije eksperimentirao

Selektor Sušić u svojoj osmoj utakmici na klupi BiH prvi put je u potpunosti opravdao povjerenje armije navijača. Prvi put nije eksperimentirao sa formacijom i sastavom tima. Igrači su igrali na svojim prirodnim pozicijama.

Popularni Pape povlačio je rezonske poteze, za razliku od većine njih u prethodnih sedam utakmica naše selekcije. I sam je priznao da je atmosfera u tima bila dobra u odnosu na minule mečeva. Da li je konačno uspio uspostaviti trajni red i disciplinu u svlačionici? Je li nakon skoro godinu pronašao dobitnu kombinaciju? Znat ćemo 26. marta 2011, kada ćemo u utakmici "biti li ne biti" na putu ka idućem EP-u u Zenici dočekati Rumuniju?!

Čestitke i modna "greškica"

Jedno je sigurno. Sušić je premijerno zaslužio čestitke za jednu od režija u epizodi reprezentacije BiH. Ipak, da bi se priča završila "happy endom", premalo je da dobro igramo u samo jednoj utakmici.

Ustvari, imao je selektor samo jednu "greškicu" u glavnom gradu Slovačke. Srećom, modnu. Na trenerku je obukao kaput i tako odjeven boravio na klupi tokom cijelog susreta. Da ga je vidio fashion guru, srce bi ga "opalilo"!?

Ma, nebitno! Neka Sušić oblači i sako na pidžamu, samo neka ubuduće pobjeđuje sa Bosnom i Hercegovinom!