Nogomet
724

Bahati Irci: Zašto igramo u maloj staroj Zenici?

Piše: D. B.
Stadion Bilino Polje (Foto: EPA)
Stadion Bilino Polje (Foto: EPA)
Nogometna reprezentacija BiH će u petak u prvoj utakmici baraža za Evropsko prvenstvo u Francuskoj 2016. godine ugostiti reprezentaciju Irske. Međutim, Irci nisu zadovoljni činjenicom da je Zenica od glavnog grada BiH udaljena 70 km, kao ni kapacitetom stadiona Bilino Polje. Požalili su se u tekstu pod naslovom "Zašto igramo u maloj staroj Zenici?".

"BiH ima stadion sa 37.500 sjedećih mjesta u Sarajevu, a 'tvrđava' reprezentacije se nalazi u Zenici koja je udaljena 70 km od glavnog grada. Prvi meč je BiH odigrala na ovom stadionu protiv Albanije 1996. godine, a prošlo je 10 godina i 15 utakmica do prvog poraza Bilinom Polju, koji se dogodio kvalifikacijama za Euro 2008. u susretu s Mađarskom. Zbog pravila UEFA-e o kapacitetu, Bilino Polje za utakmicu BiH - Irska prima samo 11.500 ljudi, 4.000 manje nego što je dopušteno kad igra lokalni klub Čelik. Irski navijači će iz Sarajeva krenuti pod policijskom pratnjom prema četvrtom najvećem bh. gradu", objavio je irski portal The24.ie.

Ircima je itekako poznata atmosfera koju prave navijači reprezentacije BiH.

"Na stadionu u Zenici se očekuje žestoka atmosfera, a navijači će biti veoma blizu terena, jer je Bilino Polje jedan od bh. stadiona koji nema atletsku stazu. Bh. navijači nisu tihi i pasivni, a uz to imaju i smisla za humor. U baražu protiv Portugala 2009. godine su podržali Lionela Messija kada je na terenu bio Cristiano Ronaldo", navodi pomenuti portal.

Irci se nadaju da će upisati pobjedu u prvoj utakmici u Zenici.

"Bilino Polje je bilo neprobojna tvrđava, ali je pozitivno to što je nešto slabija u posljednje vrijeme. BiH je pobijedila u posljednje tri utakmice u Zenici, reprezentacije Velsa, Andore i Izraela, ali je kvalifikacije započela porazom od Kipra na domaćem terenu, a mjesec dana kasnije je odigrala neriješeno protiv Belgije", objavili su Irci.