Nogomet
226

Azmir Husić: Navijače nismo pozdravili zbog zlih duša, Sloboda će evropske mečeve igrati u Zenici

Piše: O. T.
Direktor Slobode Sabahudin  Saša Vugdalić i predsjednik Azmir Husić (Foto: Klix.ba)
Direktor Slobode Sabahudin Saša Vugdalić i predsjednik Azmir Husić (Foto: Klix.ba)
Sloboda je u pretposljednjem, 29. kolu BHT Premijer lige na Tušnju deklasirala Sarajevo rezultatom 4:0 i time osigurala plasman u kvalifikacije za Evropsku ligu naredne sezone. Nakon meča fudbaleri Slobode nisu se pozdravljali sa navijačima što je bio običaj nakon sličnih pobjeda, već su se zaputili direktno u svlačionice. O tome i planovima Slobode razgovarali smo sa suspendovanim predsjednikom ovog kluba Azmirom Husićem.

Sloboda je prije tri kola pretrpjela težak i iznenađujući poraz na Tušnju. Tim Husrefa Musemića poražen je od Drine iz Zvornika sa 2:0, a Drina je već tada bila siguran putnik u niži rang. Taj poraz odnio je i skoro sve nade Slobode za osvajanjem BHT Premijer lige, a nade su potpuno ugašene nakon što je Zrinjski jučer savladao Mladost Doboj-Kakanj u gostima (3:0) i ovjerio titulu.

"Ne slavimo zbog pobjede nad Sarajevom, nego zbog plasman u Evropu"

Međutim, za Slobodu je sam plasman u Evropu senzacionalan uspjeh, pogotovo kada se tome doda i podatak da Tuzlaci igraju finale Kupa BiH gdje se sastaju sa Radnikom iz Bijeljine. Jučerašnja pobjeda nad Sarajevom donijela je radost zbog plasmana u Evropu, ali ne zbog toga što je preko puta stajalo Sarajevo.

"Nismo raspoloženi zbog pobjede nad Sarajevom, nego zbog našeg plasmana u Evropu. Prebacili smo cilj deset puta više nego što smo planirali. Željeli smo izboriti opsanak, a izborili smo Evropu i imamo šansu da osvojimo Kup Bosne i Hercegovine", kazao je na početku razgovora za Klix.ba Azmir Husić.

Sloboda će prvu utakmicu finala Kupa BiH igrati na domaćem terenu 11. maja, a uzvrat je sedam dana kasnije u Bijeljini. Titulu Slobode priželjkuju svi poklonici tog kluba, ali i poklonici Sarajeva, jer u slučaju da Sloboda osvoji Kup, tada će i četvrtoplasirani tim BHT Premijer lige ići u Evropu, a Sarajevo je trenutno četvrto. U slučaju da Radnik osvoji Kup, četvrto mjesto na ligaškoj tabeli neće voditi Evropu.

"Evropske mečeve ćemo igrati na Bilinom Polju"

Svoje evropske utakmice Sloboda neće igrati na Tušnju nego u Zenici na Bilinom Polju, najboljem bh. stadionu.

"Više od pola ove države ne može igrati na svom stadionu. Tako da nažalost ne možemo ni mi. Moramo biti svjesni historije koja nas je zadesila, a to je rat. Zbog toga gradovi i klubovi nisu bili u mogućnosti da izgrade bolji stadion. Ovaj put ćemo igrati u Zenici. Tamo su najbolji uslovi za odigravanje evropskih utakmica", kazao je Husić izrazivši nadu da će Sloboda u budućnosti obezbijediti uslove za evropske mečeve na Tušnju.

Iako je pobjeda nad Sarajevom velika, igrači Slobode nakon meča nisu otišli navijačima i proslavljali plasman u Evropu. Umjesto toga, otišli su pravo u svlačionicu, jer su uvrede nakon poraza od Drine ostavile dubok trag.

"Svijetle tačke ne smijemo gasiti, nadam se da ćemo se zadržati u vrhu"

"Nisu samo to razlozi. Mi želimo da stvorimo takav ambijent da znamo ko nam je otac, a ko maćeha. Ovi momci su uradili najbolju stvar i svi smo doživjeli nešto najbolje. To je bila poruka zlim dušama da moramo biti skupa i kada je najljepše i najteže. Meni je žao i jučer sam se javno izvinio svim iskrenim navijačima koji su bili na tribinama, a nisu dobili pozdrav. Oni koji prozivaju Slobodu zbog jednog meča pronašli su se jučer. Ovi su momci i ovaj stručni štab najsvjetlija tačka u posljednje dvije godine u ovom gradu. Ne možemo ih gasiti i pljuvati zbog jednog lošeg rezultata. I ja sam bio možda najviše razočaran. Imamo ih pravo grditi dok smo na tribinama, ali da neko dolazi pred svlačionicu i prijeti im, to niko ne može. Dok sam tu, hoću da ih cijenimo", poručio je Husić.

Prvi čovjek Slobode naglasio je da su svi oni koji su barem jednom došli da podrže Slobodu imali udio u uspjehu ovog kluba, a tu posebno misli na navijačku grupu Fukare. Husić je apostrofirao da su najslađe pobjede one koje se ostvare na zelenom terenu. Govoreći u budućim planovima, Husić smatra da će Sloboda ostati u vrhu bh. fudbala.

"Svako ko je došao jednom na Tušanj, ima udio u evropskoj Slobodi, a da ne govorim za Fukare koji su uvijek uz nas i kući i na strani. Ali, i dalje ima tu nečistih stvari i to moramo počistiti. Bila bi šteta da stanemo samo na ovom. Imamo priliku, dobru atmosferu i ljude da sa još nekim pojačanjima ostvarimo podvig koji su do sada neki klubovi ostvarivali, a to je da budemo u vrhu bh. fudbala u narednih nekoliko godina. Želim da shvatimo, i igrači i stručni štab, da su najslađe pobjede na zelenom terenu i da nam samo takve pobjede trebaju. Ništa drugo", rekao je za kraj razgovora Azmir Husić.