Nogomet
0

Austrija zatvara granice za vrijeme EP 2008.

FENA
Ministar unutrašnjih poslova Austrije Guenther Platter najavio je u intervjuu bečkom dnevniku "Standard" drastične mjere sigurnosti za vrijeme Evropskog prvenstva u fudbalu 2008.godine, koje predviđaju i "zatvaranje" granica.

Austrija i Švicarska domaćini su EP, koje će se odigrati juna iduće godine.

"Mi ćemo u svakom slučaju privremeno zatvoriti granice. Švicarska još nije članica Shengena i zbog toga će Austrija privremeno zatvoriti svoje granice, rekao je Platter.

Ovu mjeru, privremene obustave primjene šengenskog sporazuma, on je obrazložio namjerom spriječavanja "huligan-turizma".

"Moramo spriječiti da nasilnici dođu u Austriju ili Švicarsku. Zbog toga postoje bilateralni sporazumi sa svim državam EU, koji treba da onemoguće da huligani dođu u Austriju. Mi ćemo uspostaviti praćenje navijača i među njih ubaciti službenike koji dobro poznaju ovu scenu. Iz Njemačke ćemo dobiti pojačanje", objasnio je ministar.

Platter želi da uvede obavezu prijave navijača poznatih po nasilju na stadionu.

"Osobe od kojih postoji opasnost od nasilja moraće se u određeno vrijeme prijaviti policijskoj stanici. Ako to ne učine posljednje sredstvo biće njihovo hapšenje. To je isto tako učinjeno i u Njemačkoj", dodao je on.

"Preduvjet za uspješno EP jeste sigurnost i tu neću dozvoliti da mi se niko miješa u posao", kazao je Platter.

Austrijski kancelar Alfred Gusenbauer razgovarao je sa šeficom vanjskih poslova Švicarske Micheline Calmy-Rey o predstojećem EP, posebno o viznom režimu za vrijeme odigravanja fudbalskog šampionata.