Thierry Henry
0

"Atmosfera u reprezentaciji je bila bolesna!"

Totalsport
Thierry Henry (Foto: AP)
Thierry Henry (Foto: AP)
U razgovoru za TV-stanicu Canal Plus francuski nogometaš Thierry Henry (33) priznao je da je u reprezentaciji na Svjetskom prvenstvu u Južnoj Africi bio važan poput nosača torbi.

"Mogao sam u ovoj mladoj ekipi preuzeti ulogu starijeg, velikog brata, ali to nije bio slučaj", kazao je u skrušenom ispovjednom tonu pred milionskim TV-auditorijem najbolji strijelac, a vjerovatno i najveći napadač svih vremena u francuskoj reprezentaciji.

"Osjećao sam se izolovano. Nije sad bitno od koga. Igrači i ljudi iz stručnog stožera nisu razgovarali sa mnom kao što su činili prije. Prije su me pitali za savjet puno češće. No, kad izgubite kredibilitet unutar grupe, postaje teško. Osjetio sam se izolovanim, pa je u tome stradao i moj ponos."

Stvari su se unutar ekipe definitivno počele raspadati nakon incidenta između selektora Raymonda Domenecha i napadača Nicolasa Anelke na poluvremenu utakmice protiv Meksika, u drugom kolu razigravanja po grupama. Taj je detalj igrače, barem one važnije, nagnao na štrajk.

"Ne znam je li događaj s Anelkom bio okidač čitave nesreće. U svakom slučaju, imali smo ozbiljnu bolest unutar reprezentacije. Mislim, ipak, da se ne može govoriti o klanovima. Mogu vam reći da nisam svjedočio svađama, nisam vidio da iko ikoga na nešto tjera."

"Naše su odluke bile kolektivne, a glavni razlog fijaska leži u činjenici da nismo igrali dobro. Na nesreću, tu smo jednostavnu činjenicu pretvorili u bespotrebne rasprave i izmišljanje priča. Istina ostaje gola: nismo bili dobri! Kad tim pobjeđuje, svašta se dobro može dogoditi. Kada gubi, dolaze sumnje i izmišljaju se priče", rekao je Henry.

Na javnoj televiziji TF1 gostovao je pak smijenjeni kapiten Patrice Evra, koji se ispričao naciji na sramotnoj igri i ponašanju, te najavio da će svi igrači maksimalno sudjelovati u istrazi koja bi trebala izroditi zaključke o rezultatskom podbačaju Francuza.

"Ministarstvo sporta pokrenut će istragu u kojoj će svi igrači dati iskaze. Svako će od nas reći što je i kako doživio. Svi ćemo dati informacije iz vlastite prespektive. Niko od nas u ovom trenutku ne može biti dovoljno hladne glave da bi sve ispričao trezveno. Rana je još uvijek otvorena i svi smo povrijeđeni. Zato je najbolje ovako. Uzrujani smo i dotučeni, ali moramo podići naše glave za budućnost našeg nogometa", rekao je branič Manchester Uniteda.

Neki su francuski mediji izašli u javnost s hipotezom da je totalni haos u ekipi unijela zavist igrača spram 23-godišnjeg veznjaka Bordeauxa Yoanna Gourcuffa. Razlog? Činjenica da su baš njega novinari proglasili nasljednikom Zinedinea Zidanea i time novim vođom na travnjaku. Drugim se senatorima u timu to navodno nikako nije svidjelo, te su počeli otvoreno mrziti mladog veznjaka, koji je na koncu odigrao katastrofalan turnir.

Utjeha Gourcuffu mogu biti riječi samog Zidanea, koji mu je i nakon SP-a podario ulogu vlastitog nasljednika, rekavši da će biti budućnost francuskog nogometa i da će svoju igru pronaći već pod novim selektorom, Laurentom Blancom.