Kup kralja, osmina finala
0

Athletic izvukao remi kod Barcelone

Totalsport
Foto: AP
Foto: AP
Nogometaši Athletica iz Bilbaa su uspjeli izvući "živu glavu" na Camp Nou, te su u prvoj utakmici osmine finala španskog Kupa kralja odigrali 0-0 kod Barcelone.

Uzvratna se utakmica igra 5. januara, u središtu Baskije, te će se vjerovatno Barcelona morati mučiti za prolazak u četvrtfinale.

Athletic je odlično parirao Barceloni tokom prvog poluvremena, kada su bili ravnopravni suparnik, te prijetili jednakom snagom kao i Barcelona. No, u drugom dijelu su u igru za domaćina ušli Leo Messi i David Villa, pa je kompletirana momčad Barcelone potpuno zagospodarila travnjakom.

Praktički se nije izlazilo iz polovice gostiju. Šanse su frcale svakih nekoliko minuta, no Athletic nije posustao u kvalitetnoj i požrtvovanoj odbrani, te su odigrali utakmicu bez pogodaka.

Recimo da je ovim prekinut niz Barcelone od deset pobjeda zaredom. Isto tako, Barcelona je prije ovog ogleda u zadnjih 16 nastupa imala 15 pobjeda i jedan remi (izvukao ga je FC Kopenhagen u Ligi prvaka 1-1).

U drugom ogledu je Deportivo kod drugoligaša Cordobe odigrao 1-1, ali i stvorio dobru situaciju prije uzvrata. Strijelac pogotka za Deportivo je bio Riki u 17. minuti, udarcem s bijele tačke, dok je izjednačio Diaz u 70. minuti. U večernjem terminu igraju na Mestalli Valencija i Villarreal.

Ostalih se pet utakmica osmine finala igra u srijedu.

 

Kup kralja, osmina finala (prve utakmice):

Barcelona - Athletic Bilbao 0-0

Cordoba - Deportivo 1-1 (Diaz 70 / Riki 17-11m)

Valencia - Villarreal (kasnije)