Rijetki ga pamte
0

Arsenal je danas doveo tek drugog igrača iz Italije u historiji: Možete li pogoditi prvog?

D. P.
Lupoli tokom slavlja s legendarnim Henryjem (Foto: Twitter)
Lupoli tokom slavlja s legendarnim Henryjem (Foto: Twitter)
Nogometaši iz Italije oduvijek su bili na "cijeni" i ostavili su dubok trag u engleskom nogometu, no Arsenal je u svojoj historiji imao samo jednog igrača u polju koji dolazi iz ove zemlje.

Danas se i to promijenilo. Jorginho Frello, dugogodišnji reprezentativac Italije, zamijenio je londonske velikane i iz Chelseaja stigao je u Arsenal gdje treba pojačati konkurenciju u timu koji napada titulu prvaka Engleske.

No, navijači Arsenala ostali su zatečeni informacijom da je u historiji kluba samo jedan italijanski nogometaš u polju nosio dres Topnika. Za razliku od Chelseaja, gdje su brojni italijanski nogometaši ostavili dubok trag i postali legende, Arsenal nikada nije vjerovao igračima iz ove zemlje.

Samo jedan Italijan je prije Jorginha nastupio za Arsenal i rijetki fanovi, možda oni najfanatičniji, mogu se sjetiti njegovog imena.

U pitanju je Arturo Lupoli, napadač koji je u sezoni 2005/2006 upisao nekoliko nastupa za Arsenal, nakon što je izašao iz omladinske škole ovog kluba.

[TWITTER]1620402071995580416[/TWITTER]

U Arsenal je stigao 2003. godine iz omladinskog pogona Parme, gdje se pokazao kao ubojit strijelac. Nastavio je sjajno i u nogometnoj školi Arsenala, gdje je postigao 45 golova u 23 utakmice.

To je bila preporuka da ga se prebaci u prvi tim, kojeg su tada činile velike zvijezde poput Thierryja Henryja, no Italijan se nije nametnuo. Boravio je na brojnim posudbama prije nego što je veći dio svoje karijere proveo u italijanskim nižim ligama. Možda je i on razlog što se Arsenal nije oslanjao na igrače iz Italije.

Zanimljivo, Arsenal je u svojoj historiji imao više italijanskih golmana, nego nogometaša u polju. Za razliku od Lupolija, koji je jedini u polju zaigrao za Topnike, tu su bila dva golmana Vito Mannone i Emiliano Viviano.