Ko kome i kako namješta?
0

Anarhija all over Premijer liga

Piše: E.Isanović
Sudija Valjić bježi pred igračima Budućnosti (Foto: Darko Zabuš/Fotoservis)
Sudija Valjić bježi pred igračima Budućnosti (Foto: Darko Zabuš/Fotoservis)
Skandalozno suđenje, primitivno ponašanje nogometaša i sportskih radnika na bh. terenima nije ništa novo. Nakon suspenzije NSBiH situacija se dodatno pogoršala.

Prvi incident desio se u prošlom kolu na Tušnju u dvoboju Slobode i Zrinjskog. Tada je glavni sudija Oliver Kožul dosudio diskutabilan jedanaesterac za Zrinjski pred kraj meča (gosti postigli pogodak i osvojili tri boda). Tuzlaci su tražili sankcije za djelioca pravde iz Širokog Brijega.

Slične scene gledali smo u polufinalu Kupa BiH na Pecari, nakon što je Semir Kaplan dosudio najstrožiju kaznu, sasvim opravdano, za tim sa Grbavice u 82. minuti.

Ni 21. kolo Premijer lige BiH nije prošlo mirno. Ovog puta situacija je kulminirala u Banovićima na utakmicu Budućnost – Zrinjski. Glavni sudija Ognjen Valjić iz Banja Luke pokazao je, u 32. minuti, na bijelu tačku u šesnaestercu domaćih.

Prema prvim izvještajima radi se u diskutabilnom jedanaestercu. To je izazvalo revolt kod izabranika Munevera Rizvića koji su nasrnuli na Valjića.

Pomenuti sudija se nakon toga zajedno sa pomoćnicima povukao u svlačionicu, a meč je prekinut. Recimo i to da je upravo Valjić dosudio penal u 93. munuti dvoboja "Plemića“ protiv Čelika prije nekoliko kola.

Pred okršaj u Banovićima potekla je priča kako Zrinjski mora osvojiti kompletan plijen (osvojit će ga za zelenim stolom), jer im neredno kolo pod Bijeli Brijeg stiže lider prvenstva - Borac. Ovakav rasplet potvrdio je tu priču.

Ipak, stiče se dojam da su pojedinci otpisali Banovićane i poslali ih u niži rang devet kola prije kraja prvenstva. Treba istaći da su mnoge ekipe nosile bodove iz ovog grada i nikada do sada nije bilo problema.

Posljednja dešavanje samo pokazuju totalnu anarhiju u suspendovanom NSBiH.

Cjelokupna situacija zaslužuje samo tri slova - fuj.