Titula im nije opsesija
45

Alonso: Tiki-taka nije naš stil, mi želimo što prije do gola protivnika

Totalsport
Foto: AFP
Foto: AFP
U intervjuu za Champions, magazin Lige prvaka, veznjak Real Madrida Xabi Alonso je govorio o razlikama u nogometnoj filozofiji između njegovog kluba i Barcelone.

"Tiki-taka nije naš stil. Mi imamo jasan cilj - doći u suparnički šesnaesterac na najbrži mogući način", objasnio je 31-godišnji Alonso.

"Imamo igrače koji su na sasvim drugom nivou u poređenju s onima iz mojih bivših klubova. Naši napadači su sposobni stvoriti priliku u bilo kojem trenutku. I moje igre uvijek ovise o timu. To je ono što mi je zbilja važno: tim. Kada u ekipi ima stvari koje se mogu poboljšati, to znači da i ja sam imam prostora za napredak".

Osvrnuo se potom Alonso i na trenera Josea Mourinha čiji rad posebno cijeni.

"Mourinho ima sposobnost da suosjeća sa svojim igračima. Kada vidite da je grupa iza vas i da vjeruje u vaše ideje, to znači da ste vođa. A naš je trener upravo to. Po mm mišljenju, on je jedan od najboljih trenera na svijetu. Na stranu njegovo nogometno znanje, on ima nevjerovatno razumijevanje različitih taktičkih pristupa koje katkad primjenjuje u istoj utakmici. Osim toga, svojim igračima pokazuje kako da se psihički pripreme za svaku utakmicu".

Real Madrid će sljedeće sedmice gostovati kod Manchester Uniteda na Old Traffordu u uzvratnom dvoboju osmine finala Lige prvaka. Prva utakmica u španskoj prijestolnici završila je rezultatom 1-1.

"Iz navijačkog ugla i zbog historijata oba kluba, taj dvoboj predstavlja čisti nogomet. Osvajanje desetog naslova evropskog prvaka nam ne smije postati opsesija, jer takav stav ne pomaže, ali je svakako naš glavni cilj", zaključio je Alonso.