Zbog neuspjeha na SP-u
0

Ako ostane selektor Srbije, Antić će imati manju platu

Totalsport
Radomir Antić (Foto: AP)
Radomir Antić (Foto: AP)
Selektor srpske nogometne reprezentacije Radomir Antić najavio je kako će nakon nekoliko dana odmora donijeti odluku hoće li ostati na kormilu nacionalnog tima. No, ukoliko se i odluči za ostanak, vjerovatno će se morati suočiti sa smanjivanjem plate.

Najavio je tako predsjednik Srpskog nogometnog saveza (FSS) Tomislav Karadžić koji je ispadanje reprezentacije u prvom krugu Svjetskog prvenstva u Južnoj Africi proglasio velikim neuspjehom.

"Doživjeli smo veliki neuspjeh, mnogo veći nego što se čini. Nije bilo razloga za to. Imali smo sve uvjete. Savez nikada nije toliko ozbiljno prišao nijednom takmičenju. Imali smo kvalitet, a nismo uspjeli zahvaljujući naivnim porazima od Gane i Australije. Žao mi je što nismo prošli, prije svega zbog igrača jer imaju kvalitetu i potencijal i mogli su postati slavni. Put nam je bio otvoren. Sljedeći suparnik bi nam bio SAD, pa Urugvaj ili Južna Koreja. Ekipe koje nisu bolje od nas", rekao je Karadžić za B92.

Uprkos tome, prvi čovjek FSS-a i u kvalifikacije za Euro 2012. želi ući s istim stručnom stožerom.

"Naš projekt s Antićem nije pod znakom pitanja. Nećemo lakomisleno preći preko ovog SP-a, tražit ćemo odgovore od stručnih ljudi, trenerske organizacije i stručnog stožera. Međutim, to nikako ne znači da ćemo sjeći glave."

No, rezanja plata bi zato moglo biti.

"Finansijski fijasko koji smo doživjeli prisiljava nas na smanjivanje svih troškova. Ugovor sa selektorom je temeljen na procijenjenom uspjehu na Mundijalu i planiranim prihodima. Nadali smo se da ćemo stići do četvrtfinala, a tada bi nam blagajna bila punija za pet milijuna dolara. Međutim, to se nije dogodilo. Razgovarat ćemo, nije Radomir Antić čovjek s kojim se ne može razgovarati, a nismo ni mi. Samo ćemo ići na neke sigurnije opcije", objasnio je Karadžić koji ipak ima prigovora na Antićeve poteze.

"Tri boda su nam bila neophodna u zadnjoj utakmici protiv Australije, a mi smo igrali s jednim napadačem. Trebali smo biti agresivniji, hrabriji. Bit će puno polemike oko tog sistema. Možda bi bilo bolje da nismo ostvarili historijsku pobjedu protiv Njemačke, nego da smo igrali neodlučeno. Onda bismo protiv Australije bili ambiciozniji."

Opovrgnuo je na kraju Karadžić napise pojednih medija i izjave Siniša Mihajlovića kako je atmosfera u srpskoj reprezentaciji bila loša.

"Cijelo vrijeme smo bili uz njih i nismo primijetili nijedan incident bilo koje vrste. Izjave nekih ljudi su deplasirane, iako je moguće i da mi nemamo te informacije. Atmosfera je bila odlična, a ozbiljnost na najvišem nivou."