Alberto Contador
0

"Nauka je napredovala, a pravila su ostala u šezdesetima"

Totalsport
Alberto Contador (Foto: AP)
Alberto Contador (Foto: AP)
Suspendovani španski biciklista Alberto Contador izjavio je u petak kako je jednogodišnja kazna koju mu je odredio Španski biciklistički savez rezultat antidopinških pravila zaglavljenih u šezdesetim godinama prošlog stoljeća.

U Contadorovom je uzorku tokom lanjskog Tour de Francea, koji je i osvojio, pronađena manja količina zabranjenog klenbuterola. Biciklista se branio kako je tu supstancu u tijelo unio kroz meso koje je pojeo, a Španski biciklistički savez je i prihvatio njegovu odbranu, pa mu nije odredio dvogodišnju kaznu, koja je uobičajena za prvi dopinški prijestup.

Uz to, Contador bi mogao ostati i bez lanjske pobjede na Touru, svoje treće u karijere. Sa svojom se kaznom, međutim, ne želi pomiriti, a do srijede ima rok za prilaganje novih dokaza prije nego što Španski biciklistički savez donese konačnu odluku.

"Današnja napredna nauka može otkriti minimalne iznose nekih zabranjenih supstanci koji niti mogu poboljšati sportski rezultat, niti mogu biti uzeti dobrovoljno, osim ako nisu uneseni kroz kontaminiranu hranu što se dogodilo i u mome slučaju. No, dok je naučni napredak došao do 2011. godine, antidopinška pravila su ostala u šezdesetima. Otuda moj 'zločin' i moguća kazna", napisao je Contador u saopćenju izdanom u petak, nazvavši ujedno predloženu jednogodišnju kaznu sramotnom.