sport
105

Mladi strijelci SK Sarajevo najbolji na Državnom prvenstvu za juniore i juniorke

Klix.ba
Proteklog vikenda u Trebinju održano je Državno prvenstvo BiH u streljaštvu za juniore i juniorke u gađanju vazdušnom puškom i pištoljem.

Okupile su se najbolje ekipe i pojedinci kako bi na vatrenoj liniji odmjerili svoje znanje i ponijeli laskave tutule prvaka Bosne i Hercegovine u streljaštvu za 2016. godinu.

Mladi strijelci Streljačkog kluba Sarajevo su nastavili postizati uspješne rezultate i dominaciju svojih starijih kolega, pa su seniroskim titulama u muškoj i ženskoj konkurenciji dodali i dvije u juniorskoj konkurenciji.

Juniorke SK Sarajevo u sastavu Segmedina Bjelošević, Sanija Imamović i Hana Vranac su pobijedile u ženskoj konkurenciji, dok su Amar Dizdarević, Nikola Ćorić i Anis Smječanin pobijedili u muškoj konkurenciji.

Vrijedno je istaći da su Amar, Nikola i Anis još uvijek kadeti i da su pobijedli iskusnije i starije kolege juniore. U disciplini pištolj najbolja ekipa je bila ekipa Mladosi iz Gacka.

U najmasovnijoj disciplini kod juniora puškom, veliko iznenađenje priredila je najmlađa ekipa i osvojila šampionsku titulu. U vrlo uzbudljivoj borbi, gdje se pobjednik nije znao do zadnjeg ispaljenog hica, sa pogođenim 1766,1 krugom Streljački klub Sarajevo je pobijedio i slavio ispred juniora SK Zenica, koji su pogodili 1757,3 kruga te ekipe Geofona, koja je pogodila 1746,1 krug.

Amar Dizdarević, član SK Sarajevo, ubjedljivo je pobijedio u muškoj konkurenciji i zasluženo osvojio zlatnu medalju. On je osvojenoj medlji na nedavno završenom seniorskom prvenstvu BiH u svoju zbirku medalja dodao i titulu prvaka BiH u juniorskoj konkurenciji.

Sa pogođenih 606,5 krugova, pobijedio je ispred Nikole Vučića (SK Geofon) 597,9 krugova, i Darjana Hunček Pita (SK Zenica) sa 596,3 kruga.

U ženskoj kategoriji, juniorke SK Sarajevo su pogodile 1201,6 krugova i bez većih problema podigle pobjednički pehar za najbolju ekipu, ispred takmičarki SK Geofon, koje su pogodile 1181,4 kruga i takmičarski SK Mladost, koje su imale 1143,6 krugova.

U pojedinačnoj konkurenciji očekivano najbolja je bila Tatjana Đekanović, koja je pobijedila sa 412,5 krugova, ispred dvije takmičarke SK Sarajevo Hane Vranac 406 krugova i Segmedine Bjelošević sa 401,6 krugova.

U gađanju vazdušnim pištoljem u ekipnoj konkurenciji najbolja ekipa je bila ekipa SK Mladost iz Gacka, koja je imala 1556 krugova. Strijelci domaćina ovog Prvenstva SK Leotar su osvojili drugo mjesto sa pogođenih 1546 krugova, a strijelci SK Zenica su osvojili treće mjesto sa pogodjenih 1495 krugova.

U pojednačnoj konkurenciji nijanse su odlučivale o pobjedniku. Prvak BiH za u gađanju vazdušnim pištoljem je Božidar Tepavčević SK Mladost sa 532 kruga, ispred Srđana Glavonjića SK Leotar sa 531 krug i Tarika Uzeirbegovića sa 527 krugova.

Ovo prvenstvo je pokazalo da streljaštvo ima sve više i više poklonika i zaljubljenika kao i da naši mladi takmičari napreduju i iz godine u godinu ostvaruju zapažene rezultate, a neki idu stopama uspjeha svojih starijih kolega.