GPC pravila
153

Mirza Tafro osvojio dvije medalje na Svjetskom kupu u powerliftingu

Piše: N. K.
Sarajevo je minulog vikenda bilo domaćin dvodnevnog Svjetskog takmičenja u powerliftingu po GPC pravilima, okupivši veliki broj značajnih imena ovog sporta, a dvije medalje osvojio je i bh. takmičar Mirza Nokto.

"Takmičio sam se u disciplini 'push and pull', gdje sam osvojio zlatnu medalju te u 'deadliftu' gdje sam se okitio srebrenom medaljom. Nisam očekivao ovako dobar plasman, ali sam i ranije želio dosta jaču konkurenciju. Organizacija cijelog događaja bila je na vrhunskom nivou", rekao je 23-godišnji student Fakulteta za sport i tjelesni odgoj u Sarajevu.

Mirza Nokto,i poznatiji kao Tafro, višestruki je prvak BiH, a 2014. godine bio je i prvak Crne Gore. Na Balkanskom prvenstvu prije dvije godine bio je najbolji i tada je oborio evropski rekord u disciplini 'čučanj', zatim balkanski u 'deadliftu', 'bench pressu' i u ukupnom sabiranju triatlona.

"Nakon toga sam osvojio po treći put zaredom Balkansko prvenstvo. Više puta povrede su me zaustavljale, a imam i jednu operaciju iza sebe. Ipak, nemam namjeru odustajati", kaže nam Tafro koji je otkrio i svoje ciljeve za naredni period.

"Želim se pripremiti za Evropsko prvenstvo koje će se održati u Sarajevu naredne godine. Prije toga želim izaći na dva-tri takmičenja do kraja godine kao što su Balkansko prvenstvo te Evropsko prvenstvo i Stena Cup", istakao je Tafro, inače zaposlen kao konobar kojem nesebičnu podršku daje najbolji bh. MMA borac Denis Stojnić.

Mirza je podvukao da mu je najveća moralna podrška djevojka Dajana, koja je konstantno uz njega.